ЕС погна джитигите

  • 20 август 2013 12:57

  • 1242
  • 0
ЕС погна джитигите
©

Полицията в 25 от 28-те държави в Евросъюза започна общоевропейска операция за контрол на скоростта на автомобилите по магистралите и в градовете на Европа. Това съобщи днес Коан Рикур, президент на организацията "Тиспол" - сдружение на европейските пътни полиции, предаде ИТАР-ТАСС.

Операцията с кодово наименование "Спийд" ще трае до неделя, 25 август. В рамките на акцията са активирани почти всички стационарни
радари по пътищата едновременно, полицията разполага мобилни екипи с портативни устройства за измерване на скоростта по най-оживените места, а за контролиране на ключовите транспортни артерии се използват дори хеликоптери и самолети. Белгийските служби организират по пътищата "хайки" с участието на моторизирани полицаи срещу нарушителите с чужди номера на колите. Това обаче не е дискриминация спрямо чужденците - просто собствениците на коли, регистрирани в Белгия, получават известия за глоби по пощата. По данни на полицията в кралството 70 на сто от тях си плащат глобите в срок без нови напомняния. Останалите 30 процента отиват на съд и в крайна сметка най-често им се налагат доста по-големи глоби, а някои губят и шофьорските си книжки. Доста по-трудно е обаче да се търси отговорност от собствениците на коли, регистрирани в други държави - независимо от всички споразумения за трансгранично полицейско сътрудничество, обяснява агенцията причините за планираните "хайки".

При подобна операция миналата година в цяла Европа бяха глобени 625 500 нарушители, вдигнали скорост над разрешената, напомня ИТАР-ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
1242 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини