ЕК отряза финансирането на Унгария

  • 15 август 2013 17:01

  • 1236
  • 3
ЕК отряза финансирането на Унгария
©

"Европейската комисия спря да отпуска финансова помощ на Унгария по няколко програми, след като откри нередности в начина, по който Будапеща управлява средствата за развитие", каза говорител на Европейската комисия пред Ройтерс.

"Еврокомисията може да потвърди, че временно е спряла някои плащания за Унгария от структурните фондове на ЕС... заради съществени недостатъци, установени при проверки на комисията в системите за управление и контрол по осем оперативни програми", каза Джонатан Тод.

Той отбеляза, че точната сума ще зависи от резултата от преговорите между Брюксел и унгарските власти, а срещата вероятно ще се състои този месец.

В понеделник от пресцентъра на премиера на Унгария Виктор Орбан заявиха, че ЕС е спрял 13 от 15 програми, финансирани с пари на ЕС, включително проекти за пътна инфраструктура и програми за социално сближаване.

В началото на седмицата Янош Лазар, началник на кабинета на премиера Виктор Орбан, заяви, че правителството води преговори с Брюксел, за да си върне достъпа до фондове.

Будапеща заяви, че ще бъде готова да приеме глоба в размер на между 50 и 100 млрд. форинта ($ 443 милиона), за да си възвърне достъпа до парите, което са от жизненоважно значение за икономиката на централната европейска страна.

По думите на Лазар страната може да изгуби 600 милиарда форинта (2 милиарда евро) еврофинансиране тази година заради недостатъци в контрола. "В момента ЕС не финансира 13 от 15-те програми, управлявани от Националната агенция за развитието... защото има проблеми с тези 13 програми", каза Лазар.

Тод обаче поясни, че наказанието на Унгария е само част от споменатите от Лазар 2 милиарда евро.

"До момента няма сигнали за корупция или измама, а по-скоро това е системен проблем, свързан с контролните механизми, които за съжаление не работят добре в момента", заяви служител на ЕК, който пожела анонимност, тъй като не е упълномощен да говори от името на Комисията.

Последвайте канала на

1236 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гошо

2013.08.18 | 15:48

3
Единствената държава в Европа с някакво достойнство,а евреите са мръсно кучо племе.

2013.08.18 | 15:48

2
Кадето управляват социалисти след тях ПОТОП
Боздуган

2013.08.18 | 15:48

1
Европейските еврейски изроди си отмъщават на Унгария и на премиера Орбан за независимата им политика !

Добави коментар

Водещи новини