Момиче се самоуби след тормоз в социалната мрежа

  • 06 август 2013 07:10

  • 8876
  • 6
Момиче се самоуби след тормоз в социалната мрежа
©

Тийнейджърка бе намерена обесена у дома си след месеци на тормоз в интернет от анонимни „тролове“ в известен с лоша слава сайт за общуване и запознанства.

14-годишната Хана Смит е била обект на подигравки в сайта Ask.fm, свързван с още най-малко четири самоубийства на тийнейджъри през последната година. Там тя е станала обект на гаври защото е била дебела, заради смъртта на свой чичо и очевидната си склонност да се самонаранява. Тя също е била приканвана да „пие белина“ от своите анонимни мъчители, твърдят нейни приятели. След самоубийството на Хана баща й Дейвид призова във Фейсбук останалите родители да попречат на своите деца да използват базирания в Лативя Ask.fm, който по-рано бе определен като „рай за болните хора“ от експерти по детска безопасност. Смит също поиска създателите му да бъдат изправени пред съда и съдени за непредумишлено убийство.

Часове преди тялото й да бъде намерено да виси студено на въжето, Хана е умолявала своите мъчители, които си остават анонимни заради сайта, да прекратят тормоза. В един от постовете тя казва на един от троловете, наричащ я „грозна п...а", че "тя вече има един опит за самоубийство зад гърба си“. „Да получавам неща от хора, които се крият зад мониторите си, не ме кара да се чувствам по-добре“, пише още тя.

В събота 45-годишният й баща Смит написа в събота във Фейсбук: „Току що се запознах с гаврите, които дъщеря ми е понасяла от хора от Ask.fm и това, че тези хора се радват на анонимност, е отвратително. Човекът, който е създал този уебсйат, трябва да бъде съден за непредумишлено убийство“.

В последните дни от живота си момичето е било наричано „крава“ и „дебела к....а“, но също така е получила комплименти за външния си вид. На 20 юли безсрамен трол й пише „ти си грозна п...а върви умри всички ще са щастливи“. Хана отговорила по следния начин: „Да, може да съм грозна, но ти пък си грозен отвътре, щом казваш на хората да мрат!“.

Други изпълнени с омраза постове са я карали „да направи услуга на всички и да си сложи край на живота“ и „да върви да се самоубие“. Хана им е отговорила: „Няма ли да се чувстваш зле, ако наистина го направя?“

Само дни преди самоубийството Хана публикува във Фейсбук съобщение със снимка, което гласи: „Мислиш си, че искаш да умреш, но всъщност просто искаш да се спасиш“. Интимният й приятел на Крис Купър написа във Фейсбук: „Почивай в мир Хана. Раят се сдоби с един прекрасен ангел“.

Базираният в Латвия Ask.fm има над 60 милиона потребители. Там може да се видят имената, снимките и личните данни на момчета и момичета дори и на 13-годишна възраст. Потребителите доста често публикуват постове, вариращи от обиди до намеци за секс, както и заплахи за насилие. Неправителствени организации, занимаващи се със защита на децата от тормоз в интернет, силно критикуват сайта, защото позволява на потребителите анонимно да публикуват въпроси и коментари с нецензурно съдържание.

Последвайте канала на

8876 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.01.22 | 00:04

6
Децата трябва да споделят с родителите си колкото и да им е неприятно за такива неща, а когато не го правят родителите да ги следят.
Ivan

2015.01.22 | 00:04

5
Мрежите от типа на Фейсбук трябва да бъдат забранени със закон!!!
pff

2015.01.21 | 22:42

4
Каза той и си хареса статуса във Facebook

2014.01.24 | 23:50

3
ask*fm "Поверителност: Можете да изключите всички анонимни въпроси от настройките за поверителност - по този начин никой няма да може да ви пише анонимно и имате по-добър контрол върху съдържанието, което получавате в пощенската си кутия. Помнете, че всеки в Ask*fm, и в уеб пространството може да види съдържанието на вашия профил, така, че мислете преди да пишете нещо!" - Интересно - това момиче е избрало да се обеси, вместо да си промени настройките на акаунта?...

2014.01.24 | 23:49

2
Скъпи родители не фейсбук е виновен ВИНОВНИ СТЕ ВИЕ ТОВА Е ЗНАК ЧЕ ВИЕ СТЕ СЕ ПРОВАЛИЛИ ВЪВ ВЪЗПИТАНИЕТО НА ВАШИТЕ СЛЪНЧИЦА ТОЕСТ УЛИСАНИ КАК ДА ИЗКАРВАТЕ ПРЕХРАНАТА НА ТЕЗИ МАМИНИ КИФЛИ И ГЛЕЗЕНИ СИНЧЕТА СТЕ ПРОПУСНАЛИ НЕЩО МНОГО ВАЖНО НЕ БУЦАТА СЪС СИРЕНЕ И ПАРЧЕТО САЛАМ СА ПО-ВАЖНИ ОТ ПСИХИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА НАСЛЕДНИКА !ОБЩУВАЙТЕ ОБЩУВАЙТЕ ДОРИ И ДА СЕ КАРАТЕ !БАБА КАЗВАШЕ БИИ ДУПЕНЦЕ ЗА ДА НЕ БИЕШ ДУПИЩЕ
пестицид

2013.09.18 | 23:14

1
е аз не го направих мен по същият начин се опитаха да ме тормозят група идиотчета и най-лошото е че дори не са само деца на по 20 години Този тормоз в мрежата е трудно доказуем но не и невъзможно !!!ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА ТОЗИ ПРОБЛЕМ И НА ИЗРОДИТЕ КОИТО ГО ПРИЛАГАТ КАТО НАЧИН ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ И КАТО НАЧИН ДА СИ НАБАВЯТ НУЖНИЯТ ИМ АДРЕНАЛИН НЕ Е ТАЙНА ЧЕ ПРОБЛЕМА СЪЩСТВУВА ПРОГРАМИСТЧЕТА ХАКЕРЧЕТА ИДИОТЧЕТА ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ЧЕ ПОНЯКОГА ЖЕРТВАТА МОЖЕ ДА СТАНЕ .................ИДИОТЧЕТА ВИЕ ЯВНО НЕ СТЕ ОБИЧАНИ ДОСТАТЪЧНО НА ВАС ЯВНО НЕЩО МНОГО ЦЕННО ВИ ЛИПСВА В ЕЖЕДНЕВИЕТО ЗА ТОВА ГО И ПРАВИТЕ АКО ВИЕ СЕ ЧУВСТВАТЕ ПЪЛНОЦЕННА ЛИЧНОСТ ЩАСТЛИВИ ПОЛЕЗНИ ОБИЧАНИ ЕДВА ЛИ ЩЕ ИЗПИТВАТЕ ГЛАД ЗА ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ НАД ОСТАНАЛИТЕ В СЛУЧАЯ ВИЕ СТЕ СЛАБИТЕ И ВИЕ СТЕ ЖЕРТВАТА КОЛКОТО ПО-СКОРО ГО ОСЪЗНАЕТЕ ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЛИЧНО АЗ СРИТАХ НЯКОЛКО ТАКИВА И УСЕЩАМ ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ГИ ПОНАБОЛВАТ КОКАЛЧЕТАТА !

Добави коментар

Водещи новини