Стотици ислямисти нахлуват в ЕС

  • 02 август 2013 13:30

  • 2725
  • 8
Стотици ислямисти нахлуват в ЕС
©

Европейският съюз тихо забрави собственото си обещание да реши въпроса за оръжейни доставки в Сирия до 1 август. Днес го тревожат съвсем различни проблеми - страните членки със зле прикрит ужас очакват от зоната на бойни действия в Сирия да се завърнат стотици европейски граждани, воювали на страната на ислямистите, пише брюкселският кореспондент на ИТАР-ТАСС.

Европейските столици се опитват да вземат спешни мерки, за да могат местните тайни служби поне да регистрират пристигането на тези хора. Опасенията са обосновани - по официални данни в радикални ислямски въоръжени формирования воюват най-малко 600 европейци. Според медиите обаче в Сирия се сражават от 2000 до 10 000 граждани на страни от ЕС. Девет водещи държави членки на ЕС - Германия, Франция, Великобритания, Белгия, Люксембург, Холандия, Италия, Швеция и Полша, са настояли според телевизия Ер Те Бе Еф Европарламентът да разреши възможно по-скоро разработването на общоевропейски списък с лични данни на авиопътниците, за да бъдат регистрирани лицата, посещавали зони на въоръжени конфликти. Основната цел в момента ще е да бъдат установявани европейците, сражавали се в Сирия, които се завръщат в родината през Турция, напомня агенцията.

Въпросът за доставка на европейски оръжия за сирийските бунтовници, тревожил умовете и медиите през първото шестмесечие на годината, междувременно е забравен. "28-те страни от общността не планират да се връщат към дискусиите по въпроса за доставка на европейски оръжия за опозиционните сили в Сирия в обозрим период, най-малкото до края на август. Този въпрос не е включен в дневния ред на институциите на ЕС", съобщи за ИТАР-ТАСС европейски дипломатически източник. Външните министри на страните от ЕС провалиха на 28 май преговорите в Брюксел за преразглеждане на евроембаргото върху оръжейните доставки за Сирия.

Ембаргото изтече на 1 юни и всички членки на ЕС получиха правото да вземат самостоятелно решения по въпроса. Повечето вече заявиха недвусмислено, че няма да доставят оръжия в зоната на сирийския конфликт. А основните радетели на идеята за отмяна на евроембаргото - Франция и Великобритания, все още не са започнали доставки на военни материали за сирийските бунтовници, главно от страх европейските оръжия да не попаднат в ръцете на ислямисти, напомня агенцията

Последвайте канала на

БТА
2725 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2013.08.14 | 15:04

8
Та те отдавна са се върнали .Все ги следят ,а терористите все ги гърмят .На филми са много добри американците и западняците .

2013.08.14 | 15:04

7
Защо се връщат бе ? Нали щяха да свалят АСАД ?! Бягат да не ги изтребят като плъхове ! ПУТИН ПАК им разказа играта !
Mezoni

2013.08.14 | 15:04

6
какви ЕвропейцИ? това са ислямисти с европейски паспорти-ДА СЕ УТО4НЯВАТ.....МИНАВАЛИ ПРЕЗ ТУРЦИЯ...ХА-ХА
дасдас

2013.08.14 | 15:04

5
А така ЕС да си признава как пращат платени терористи в Сирия !!

2013.08.14 | 15:03

4
Не бе, то туй са от чистокръвните французи. Те по джамиите в Западна Европа вече им проповядват на заселниците за гражданска война, пък тея се притесняват за неколко смели ентусиасти в Сирия.
Мен

2013.08.14 | 15:03

3
Номер 2 - че какво лошо има в Русия ?
dido

2013.08.14 | 15:03

2
ами това ако не е идиотизъм не знам какво е. хем ви взривяват кулите, хем ви взривяват метрото, колят ви по улиците като овце, а вие ще им давате оръжие на мюсулманите да се бият нали дори и да не са фанатици, като свърши войната след 1-2години и това оръжие ще остане там и пак ще иде в ръцете на ислямистите. оставете си техните диктатори да си ги трепят. сега всички ще тръгнат към вас, да им дадете политическо убежище. ама вие си знаете ние сме лоши а ония дето ви избиват са хубави. виждате ли как сами ни бутате към русия и путин
:-)

2013.08.14 | 15:03

1
Много наемник много чудо. Пък после сирииците се борели за свобода

Добави коментар

Водещи новини