Коалицията на Меркел води по популярност за първи път от 4 години

  • 02 август 2013 07:13

  • 567
  • 0
Коалицията на Меркел води по популярност за първи път от 4 години
©

За първи път от близо 4 години десноцентристката коалиция на германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се има достатъчна подкрепа, за да спечели парламентарно мнозинство на изборите на 22 септември, показа ново проучване на общественото мнение, цитирано от Ройтерс, предаде БТА.

Изследването на Инфратест показва, че консерваторите на Меркел имат подкрепа от 42 на сто, също като преди седмица. Коалиционният им партньор Свободна демократическа партия - либерали, обаче са постигнали повишение от 1 пункт, с което заедно достигат 47 на сто. За първи път от ноември 2009 г. десноцентристите са надминали лявата опозиция, която е получила комбинирана оценка от 46 на сто. Мнозинството в долната камара на Бундестага може да се постигне с по-малко от 50 на сто от гласовете, ако партиите имат по-голяма подкрепа от останалите водещи партии, взети заедно. Проучването е показало, че главната опозиционна сила - Германската социалдемократическа партия е постигнала ръст от 1 процент и има 26 процента подкрепа. Зелените са спаднали с 1 пункт до 13 на сто, а Левите се задържат на 7 на сто.

Меркел е най-популярният политик в Германия и се очаква да спечели трети мандат на изборите. Има обаче съмнения дали Свободна демократическа партия - либерали ще се представи достатъчно добре, за да може Меркел отново да сформира десноцентристка коалиция. Канцлерката заявява, че се бори за това, но според проучванията на общественото мнение може да й се наложи да обмисли някакви алтернативи. Широка коалиция с ГСДП се смята за най-вероятният изход, ако десните сили не получат мнозинство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
567 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини