Кипър стартира редица реформи в соицалната система

  • 26 юли 2013 18:25

  • 1466
  • 0
Кипър стартира редица реформи в соицалната система
©

Кипър започва мащабна реформа на социалната система, чиято цел е да се осигури достоен живот на нуждаещите се социални групи в условията на тежката икономическа криза в страната. Основните насоки в нея обяви днес кипърският президент Никос Анастасиадис. Тройката международни кредитори е дала съгласието си за тази нова политика, предаде БНР.

Целта на новата социална политика, която ще реализира правителството на Кипър, е да смекчи последиците от безпрецедентната финансова и икономическа криза в страната специално за уязвимите социални групи, обяви президентът Никос Анастасиадис. Основният нов момент, на който тя се базира, е въвеждането на гарантиран минимален доход. Той ще бъде изчислен на базата на нуждите на всеки човек и на домакинствата, свързани с потреблението на стоки и услуги от първа необходимост. Размерът му ще бъде определен с консултанска помощ от Международната организация по труда.

Гарантираният минимален доход ще обхване хиляди жители на страната, които в момента изпитват нужда, но не получават необходимата помощ от държавата, подчерта президентът Анастасиадис. Сред тях той посочи новозавършилите безработни висшисти, работещите с много ниски доходи, самонаетите, които са безработни. Чрез гарантирания минимален доход ще се даде възможност и на дългосрочно безработните, които вече не получават обезщетения, да живеят достойно.

Новата социална политика ще гарантира на икономически по-слабите слоеве от населението правото на жилище, като ще субсидира изплащането на наема или лихвите по ипотеките. Правителството прие “пътна карта” за подготовката на мащабната социална реформа, която ще бъде обсъдена в диалог с гражданското общество и уязвимите групи. Промените в Кипър трябва да влязат в сила от юни 2014 г. Съкращаването на социални разходи и орязването на заплати, пенсии, помощи и други социални придобивки бе едно от изискванията на тройката международни кредитори, за да се подпише споразумението за спасителен заем за Кипър.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1466 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини