Пътят от Facebook до затвора е кратък

  • 16 юли 2013 09:28

  • 2308
  • 2
Пътят от Facebook до затвора е кратък
©

Съдейки по историите, които ще ви разкажем, немалко хора днес изглежда имат лоша преценка за Facebook и смятат, че това е сайт, в който всеки може да каже каквото си иска, без това да има лоши последици за него. Така в последно време неколцина млади потребители на социалната мрежа влизат в затвора, след като постват на стените на приятелите си силно противоречиви ъпдейти.

В част от случаите постингите наистина са обидни и заплашителни. В други обаче се касае за шеги, които са зле разбрани, а един тинейджър е арестуван заради това, че е публикувал рап текстове, в които се заканва да извърши терористични атентати, коментират от "Бизнес инсайдър". В повечето от случаите Facebook нарушителите са импулсивни. Те пишат, преди да мислят, и след това трябва да плащат тежко за своята неразумност, пише econ.bg.

1. 19-годишният американец Джъстин Картър от февруари 2013 г. е в затвора заради „саркастични“ коментари, в които заявява, че иска да стреля в детска градина.

Причината за кървавите писания във Facebook е обида от страна на съекипник на Картър в онлайн играта League of Legends, който се съмнява в неговото психическо здраве. Кръвожадният отговор на Картър разтревожва канадка, която уведомява властите за коментара. В резултат младежът бива арестуван, къщата му е претърсена, а компютърът – отнет. Сега Картър очаква в затвора дата за процес, като той и семейството му твърдят, че коментарът му бил изцяло саркастичен.

2. През миналия октомври 19-годишният британец Мат Уудс бива осъден на три месеца затвор, затова, че е публикувал неподходящи шеги за изчезнали малки деца. Коментарите са били вдъхновени от Sickipedia – сайт, изпълнен с подобен род черен хумор.

Извиненията на Уудс, че бил пиян, докато писал във Facebook, не успокоили гнева на хората, които се събрали пред къщата му в знак на протест. В крайна сметка младежът бива осъден за думите си.

3. Англичаните Джордан Блекшоу и Пери Сътклиф-Кийнан получават 4 години затвор за това, че се опитват да организират във Facebook събитие, подклаждащо към бунт.

20-годишният Блекшоу създал в социалната мрежа събитие „Smash Down in Northwich Town“, а Сътклиф-Кийнан – страница, наречена „Бунтовете в Уорингтън“ The Warrington Riots. Обявявайки присъдата от 4 години, съдия Елган Едуардс казва на обвиняемите: „Това се случва във времена, в които колективната лудост е обхванала нацията. Вашето действие е доста позорно, а съобщенията, които сте пуснали във Facebook, направо сразяват кръвта“.

4. Миналия септември 18-годишната Паула Ейшър бе осъдена на два дни затвор, след като от NBC съобщиха, че в пияно състояние тя е ударила с колата си друг автомобил с четирима тинейджъри него. Вместо да спре, Ейшър е избягала от мястото на инцидента и дори се шегувала със случката във Facebook постинг, завършващ с lol (Laughing out Loud – смея се силно).

Родителите на тинейджърите видели постинга и поискали местният съдия да премахне постинга и да и забрани на Ейшър да ползва Facebook. Когато тя отказала, съдията я осъдил на два дни затвор заради проявено неуважение. След това Ейшър трябвало отново да се яви пред съдията и да отговаря за катастрофата, за която признала във Facebook. “Извинявам се на всички“, казала по-късно Ейшър и споделила, че досега не смятала, че едно написано в постинг lol може да я вкара в затвора.

5. 18-годишният американец Камерън Д'Амброзио е арестуван в щата Масачузец без право на пускане под гаранция, заради това, че е публикувал текст на рап песен. В ареста му било обяснено, че творчеството му се приема като „терористична заплаха“.

В текста младият рапър се хвали, че ще извърши атентат, пред който този в Бостън бледнее и че ще се измъкне от всички обвинения за убийство.

6. Мухамад Рухул Амин Кандарек е осъден, затова че се пошегувал, че иска смъртта на бившия министър-председателя на родината си Бангладеш Шейкх Хасина. В постинг, коментиращ множество фатални пътни инциденти, които привличат голямо медийно внимание, Кандарек написал „Защо това не може да се случи на Шейкх Хасина“?

Заради думите си Кандарек бива осъден на 6 месеца затвор. В този момент обаче той се намира в Австралия, където потърсва политическо убежище. Случаят за пореден показва строгите мерки на следене, които властите в Бангладеш упражняват върху Facebook. През май 2010 г. достъпът до мрежата бива временно прекратен заради публикувани сатирични изображения на пророка Мохамед.

7. Дейвид Воулкърт бива арестуван временно заради груб номер, който прави на бившата си жена.

Историята е следната" През 2011 г. Воулкърт получава запитване за приятелство от привлекателна тинейджърка на име Джесика Стъдибейкър. Но Воулкърт се съмнява (както се оказва, с право) в истинноста на профила. Той смята, че подобно момиче не съществува и всичко е номер на бившата му жена Анджела, която се опитва да си играе с него. За да си го върне, Дейвид първо подписва нотариално заверена декларация, в която описва съмненията и заявява, че ще лъже въпросната Джесика, за да докаже правотата си.

Така той започва да поддържа близки отношения с въпросното лице и когато двамата „се сближават“, Воулкърт споделя „плановете“ си да убие бившата си жена Анджела и да избяга с тинейджърката. Анджела, която наистина се крие зад профила на Джесика, веднага отива при властите и им разказва за разговора. Дейвид е арестуван, но бива пуснат веднага, след като показва нотариално заверената декларация.

Последвайте канала на

2308 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.07.16 | 23:18

2
Защо ли нещо ми напомня ситуацията у нас в момента, ако прочетем т.4. Призиви за подклаждане на бунт, чрез "симпатични" протести за да върнем на власт една "личност" едва ли не с преврат.

2013.07.16 | 23:10

1
kakto kazaha facebook raboti za FBR i vsqkakvi drugi podrazdeleni

Добави коментар

Водещи новини