Франция отбелязва националния си празник под знака на скръбта

  • 14 юли 2013 09:54

  • 1581
  • 0
Франция отбелязва националния си празник под знака на скръбта
©

Франция отбелязва националния си празник днес под знака на скръбта, заради шестимата загинали и десетките ранени при влаковата катастрофа край Париж в петък. Въпреки това организираният месеци традиционен военен парад за празника ще се състои.

Негов почетен гост ще бъде хърватският президент Иво Йосипович, чиято страна се присъедини към Европейския съюз в началото на месеца, пише dnevnik.bg.

Френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 ще даде телевизионно интервю, в момент, когато рейтингът му е на рекордно ниско равнище, и в условия на икономическа стагнация. 14 юли е избран да национален празник на Франция, защото на този ден през 1789 година е превзета Бастилията. Тъй като в нея лежали основно политически затворници тя става символ на всевластието на краля, поради тази причина и падането й се възприема като победа на революцията. При щурмът на Бастилията обаче в нея имало едва седем задържани, а охраната се състояла от 100 души.

След четири часова обсада използваната четири века за затвор крепост пада. Щурмът на крепостта продължил около четири часа. Нахлулите в Бастилията хора разкъсали началника на гарнизона, а крепостта била разрушена.

Не липсват обаче и французи, които считат превземането на Бастилията за началото на национална трагедия, повлякла след себе си екзекуцията на законния Крал Людвик ХVI, гражданската война и якобинската диктатура.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1581 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини