СРС - скандалът свали премиера на Люксембург

  • 11 юли 2013 09:13

  • 1596
  • 0
СРС - скандалът свали премиера на Люксембург
©

Премиерът на Люксембург Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето ще подаде оставка днес, предаде Би Би Си.

Оттеглянето на най-дълго задържалия се политик в Европа идва след разкритието на шпионски скандал, който принуди по-малкия партньор в управляващата коалиция да се излезе от правителството. Юнкер, който бе начело на кабинета 18 години, е обвинен в злоупотреба със служебно положение, подслушване на политици, използване на служебни коли за лични цели и взимане на подкупи срещу осигуряване на постове в държавната администрация.

Скандалът се разгоря след като бившият шеф на разузнавателната служба на Велико херцогство Марко Миле разкри, че негови преки подчинени през 2008 г. са подслушвали политици и дори държавния глава.

Юнкер днес ще предложи на Анри Люксембургски насрочване на предсрочни избори за парламент. До назначаването на новото правителство Юнкер ще ръководи държавата, но няма да има право да прокарва закони.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1596 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини