Берлин не дава ясно обяснение за шпионажа

  • 09 юли 2013 10:00

  • 743
  • 0
Берлин не дава ясно обяснение за шпионажа
©

Берлин продължава да настоява, че не е знаел нищо за всеобхватните дейности на американските тайни служби - опозицията обаче не е съвсем сигурна в това, пише германският в. "Франкфуртер рундшау".

По-рано бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън оповести, че Националната агенция за сигурност на САЩ (НАС) не само многократно и явно съвсем безразборно е следила данните на германските граждани, но и е подслушвала представителства на ЕС.
В понеделник преди една седмица говорителят на правителството се изказа много категорично по този въпрос.
„Шпионирането на приятели е неприемливо. Не става така”, заяви Щефен Зайберт.

Този понеделник обаче нещата изглеждаха много по-различно. Сноудън даде да се разбере, че американската агенция за сигурност и германската Федерална разузнавателна служба действат заедно. На въпроса за всяко тайно споразумение с правителството на САЩ, говорителят заяви, че тази тема принадлежи към сферата на парламентарна комисия за контрол, която отговаря за тайните служби. Зайберт допълни, че съвместната работа с НАС е "в съответствие със закона".

"Радваме се, че имаме добро сътрудничество с партньорски служби", подчерта той и поясни, че Берлин е в процес на изясняване на ситуацията.

Социалдемократите, от своя страна, поставиха под въпрос предполагаемото незнание на федералното правителство. Сътрудничеството между германското и американското разузнаване е очевидно много по-тясно, отколкото се смяташе досега, заяви генералният секретар на партията Андреа Налес в Берлин.

Въпроси по тази тема има повече от достатъчно. Няма само изчерпателни отговори.

Последвайте канала на

Весела Найденова
743 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини