СРС - скандал и във Франция

  • 05 юли 2013 09:59

  • 1166
  • 1
СРС - скандал и във Франция
©

Скандал със следене избухна във Франция.

Специалните служби прехващат информация от телефонни разговори, електронните пощи и съобщенията от социалните мрежи, пише в. Монд. "Събирането да данните в продължение на няколко години позволява създаването на карти на социалните контакти на всеки, който пребивава на територията на страната", посочва изданието. "Ако човек е заподозрян в каквото и да е било, службите може много бързо да разберат с кого и кога се комуникирал и да получат информация за евентуалните съучастници", допълва вестникът.

Всички данни се съхраняват в паметта на гигантски компютър, намиращ се в мазето на Генералното управление за външната сигурност в Париж. Тя е достъпна за всички подразделения на френските специални служби. Изданието подчертава, че за системата е било спомената за пръв път през 2010 г. от ръководител на службата, но досега никой не е обръщал внимание на тази информация. Медията подчертава, че системата за проследяване е идентична с тази, която разкри бившият служител от ЦРУ Едуард Сноусдън.

Междувременно в разузнавателната централа в Париж заявиха, че събирането на данните улеснява работата на служителите при предотвратяване на атентати.


Публикацията на Монд идва на фона на нарастването на напрежението между Европейския съюз и САЩ. В писмо до Вашингтон европейският комисар по вътрешните работи на 28-те Сесилия Малмстрьом се посочва, че Брюксел може да прекрати преговорите за обмяна на разузнавателни данни между двете страни на Атлантическия океан. Поводът за предупреждението е информацията за подслушване на офиси на европейски институции от страна на ЦРУ и Агенцията за национална сигруност, припомня британският в. Файненшъл таймс.

По-рано бе съобщено, че засега нито една от държавите в ЕС, която е поискала от САЩ разяснения във връзка с подслушването, досега не е получила такива. В частност разяснения поискаха Италия, Франция, Германия, Гърция и Литва.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1166 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.01.26 | 17:00

1
Всички подслушват и се правят на ощипани.

Добави коментар

Водещи новини