Проверяват офисите на ЕС за "бръмбари"

  • 01 юли 2013 15:55

  • 1101
  • 0
Проверяват офисите на ЕС за "бръмбари"
© Getty Images/Guliver

Европейският съюз е започнал пълна проверка за сигурността на всичките си сгради след твърденията, че САЩ са шпионирали офисите на евроинституциите в Ню Йорк и Вашингтон, съобщи АФП.

„Предвид твърденията председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу нареди компетентните служби да проведат цялостна проверка на сигурността", каза говорителят на ЕК Пиа Аренкилде Хансен. Тя уточни, че всички офиси на ЕС редовно се проверяват за „бръмбари".

Информацията на германското списание „Шпигел", че ЕС е сред „мишените" на американската Агенция за национална сигурност (АНС), обвинена в шпиониране на глобалните електронни комуникации, бе определена от Хансен като тревожна. Разкритията се позовават на поверителни документи, до които изданието е стигнало благодарение на бившия служител на АНС Едуард Сноудън.

„Яснотата и прозрачността са това, което очакваме от нашите партньори и съюзници, това очакваме и от САЩ", подчерта тя.

Друг говорител на еврокомисията - Майкъл Ман, отбеляза, че твърденията се отнасят за 2010 г. и че оттогава офисите на ЕС в Ню Йорк и Вашингтон са били преместени. Сега в двата офиса била изградена напълно нова система за сигурност.

„Винаги извършваме проверки на сигурността, когато се местим в нови помещения и продължаваме да наблюдаваме ситуацията на сигурността по всяко време", допълни той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1101 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини