ЕС: САЩ ни върна в Студената война

  • 30 юни 2013 16:13

  • 3909
  • 13
ЕС: САЩ ни върна в Студената война
©

Европейският съюз заяви, че е отправил запитване към американските власти относно твърденията за шпиониране на европейски институции и очаква отговора им, предаде АФП.

„Свързахме се незабавно с американските власти във Вашингтон и Брюксел и ги уведомихме за появилата се печата информация. Те казаха, че ще проверят достоверността на публикуваната информация и ще ни отговорят”, посочи в комюнике Европейската комисия с уточнението, че на този етап няма да коментира повече
въпроса.

Германското сп. „Шпигел” съобщи, че ЕС е сред „мишените” на американската Агенция за национална сигурност (АНС), обвинена в шпиониране на глобалните електронни комуникации в рамките на програма „Призма”. Списанието се позовава на поверителни документи, до които е получило достъп отчасти благодарение на бившия американски консултант на АНС Едуард Сноудън, който е в основата на разкритията за „Призма”.

В един от документите - от 20 септември 2010 г., с гриф „строго секретно” - АНС описва как е шпионирала дипломатическото представителство на ЕС във Вашингтон. Не става дума само за микрофони, поставени в сградата, а и за проникване в компютърната мрежа, което давало възможност да се чете електронната поща и вътрешни документи.

Вчерашното съобщение на „Шпигел”, че АНС шпионирала представителствата на ЕС във Вашингтон и Ню Йорк, както и централата на Европейския съвет в Брюксел, предизвика буря от негодувание сред висшето ръководство на съюза. Председателят на Европейския парламент Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден каза, че е „дълбоко обезпокоен и шокиран от твърденията за шпиониране от страна на американските власти на офисите на ЕС”.

„Ако твърденията се докажат, това ще е изключително тежък проблем, който ще навреди значително на отношенията между ЕС и САЩ”, каза Шулц и настоя за „пълно изясняване и експедитивно предоставяне на допълнителна информация от американските власти”.

Германският министър на правосъдието Сабине Лойтхойcер-Шнаренбергер заяви, че твърденията за подслушване на представителствата на ЕС от американското разузнаване й напомнят на „методите, използвани от враговете по време на Студената Война”, отбелязва БТА.

По думите на Лойтхойcер-Шнаренбергер е „непонятно, че нашите приятели в САЩ виждат европейците като врагове”. Подобна гледна точка изрази и изпълнителният секретар на парламентарната група Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Бундестага Томас Оперман, допълва ИТАР-ТАСС. „Държавата няма право да предприема всичко, което може да бъде осъществено от техническа гледна точка. Но изглежда, че именно с това са се занимавали САЩ без значение дали става дума за враг или за приятел”, заяви той.

Правосъдният министър призова за „незабавен и изчерпателен” отговор от правителството на САЩ във връзка с публикацията, че АНС подслушва разговорите на чиновници в ЕС и месечно следи до 500 милиона телефонни и интернет съобщения на жители на Германия. Според седмичника „Шпигел” електронният шпионаж в Германия е сравним по мащаби със шпионирането на страни като Ирак, Китай или Саудитска Арабия. Списанието привежда статистика, според която АНС следи на ден до 20 милиона телефонни разговори и около 10 милиона интернет връзки във федералната република.

Според „Шпигел” американски разузнавачи са проникнали в компютърните и телефонните мрежи на три здания: представителствата на ЕС във Вашингтон и в ООН, и в брюкселската централа на Европейския съвет. В последната се свикват срещите на върха на ЕС, на които държавните и правителствени глави от съюза обсъждат и вземат ключови решения, включително в областта на икономиката и външната политика, посочва Дарик.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3909 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
поручик Ржевски

2013.08.08 | 13:34

13
Със СИРИЯ и ИРАН тези идиоти от САЩ могат и гореща война да ни докарат на главите !
Радой

2013.08.08 | 13:32

10
Идиоти са Руснаците те подържат тая извратена фамилия 40 год на власт
Центурион

2013.08.08 | 13:34

12
В целият соц. свят гранитните кратуни от годините на противопоставяне на СССР и САЩ се подмениха със удобни дребни душици наречени модерните десни родолюбиви ку&ви на САЩ само в САЩ боклука си остана хард кор изроди обичащи само парите си !
Великия

2013.08.08 | 13:33

11
На американците не им дреме ..... и как иначе , с един трилион годишен дефицит са .. и си правят кво си искат ... няма кой да им дърпа ушите и да им се кара ако надвишат 1 % дифицит ... и Европа щеше да е силна , ако не бяха византийските боклуци да е дърпат надолу , които години наред са си играли сиртаки на кредит....
Радой

2013.08.08 | 13:32

9
Те от ЕС да не знаят много,защото като видят зора веднага се обръщат към САЩ. Когато 1948г. Сталин Блокира ЗАП.БЕРЛИН, имено САЩ ги спасиха. На 2мин. излиташе амер. транспортен самолет за доставя продукти за населението.Сталин махна блокадата, защото разбра че няма смисъл.Научете ги тия неща комуняги мръсни.
svidetel

2013.08.08 | 13:31

8
Drugari, ne sporete ! Informaciqta e na ITAR-TASS ! Da ne obijdame bratu6kite s nedoverieto si ! SSSR vinagi e kazval istinata za gadniq imperializam ! ;-)
кур за теб

2013.07.15 | 14:01

4
пиши на кирилица ,маймуно необразована
Великия

2013.08.08 | 13:31

7
Ако не бяха САЩ верно Западна Европа щеше да усети СТУДЕНАТА цев на руския танк в з.дника си...

2013.08.06 | 17:00

6
Коя друга армия, обикаля света и стреля по мирни граждани, под претекст, че са терористи? Те стреляха и по съседите? Това с подслушването е приоритет на най бандитската и най корумпираната сбирщина от щати в света. Къде отидоха хората от протестите "Окупирай Уолстрийт"? Къде отидоха японците с американско гражданство, живеещи и работещи в САЩ по време на втората световна война? Кой бомбардира мирното население на България? Кой хвърли атомните бомби над Япония? Ако имате достатъчно мозък си отговорете, а не да ги величаете!
1.3.1.2

2013.07.15 | 16:26

5
Рано или късно всеки си намира майстора!Хората са го казали!САЩ никога не са били толкова мощна и влиятелна "държава" за колкото се мислят!Атомните оръжия са ги създали с помоща на схеми,които са взели от Германия,като са я окупирали през ВСВ!Единственото предимство,което имат,са океаните,делящи ги от от другите континенти!
Радой

2013.07.15 | 14:00

3
Каква Русофилска воня се разнесе само. Един умен човек е казал;Който не знае истината е глупак,а който я знае я укрива и изопачава е престъпник.БКП беше престъпна партия ,защото криеше истината от народа.САЩ направиха атом-бомбата преди да окупират Немците.Те- немците направиха Бомбата ,Авиацията и АК-47 на Руснаците.Камионите и влекачите ги копираха от доставените им по ЛЕНД-ЛИЗА от САЩ. ОТ Б-29 рашите направиха ТУ-4
Радой

2013.07.04 | 16:29

2
Благодаря
Радой

2013.07.04 | 16:28

1
защо ми спираш коментара?

Добави коментар

Водещи новини