Никола Саркози отново президент?

Бившият френски президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в ще се кандидатира за изборите за държавен глава през 2017 г., пише парижкият в. Монд.

Решението на Саркози е продиктувано от делото на Лилиан Бетанкур и кандидатурата на премиера на бившия премиер Франсоа Фийон да участва в надпреварата, смятан от сСркози за предадете и лъжец.

По думите на секретаря на Съюза за народно движение (СНД) Жофроа Дидие, откакто на власт през 2012 г. дойде сегашният президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12, Франция изпитва остра нужда от силен лидер. Въпреки че политическата формация се оглавява формално от Жан-Франсоа Копе бившият президент остава най-авторитетния член на тази политическа формация.

Саркози бе арбитър между двамата претенденти за лидер на СНД Фийон и Жан-Франсоа Копе, който спечели поста. Според наблюдатели, ако бившият държавен глава се върне в политиката, то той ще трябва да намери приемливи за всички французи идеи и да направи компромис между крайнолевите и крайнодесните.

Саркози ще трябва да се измие реномето си и от два скандала. Първият е свързан с обвиненията, отправени от бившия преводач на убития на 20 октомври 2011 г. либийски лидер Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия. Служителят на покойния водач на Джамахирията посочи, че неговият шеф е дал пари за предизборната кампания на френския политик през 2007 г. синитъ на африканския диктатор Сейф ал Ислам Кадафи заяви, че баща му е дал няколко мирлиона долара на Саркози, а той през 2001 г. започна военна кампания срещу Либия.

Още един скандал може да помрачи връщането на Саркози в Елисейския дворец. Политикът е заподозрян в незаконно финансиране на кампанията си м.г. Той се възползвал от безпомощното състояние на 98-годишната наследничка на козметичната империя L'Oreal Лилиан Бетанкур и взел пари. Саркози отрича всички обвинения, но въпреки това кандидатурата му зависи от изхода на разследванията срещу него, коментират медии в Париж.

Коментари

  1. 2013.06.27 | 10:48
    По-добре десен демократ, отколкото "ляв" олигарх!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет