Новото гръцко правителство се закле

25 юни 2013 13:51

Новото гръцко правителство се закле
©
1597 0

Новото гръцко правителство положи клетва, предаде РИА Новости.

До промените в кабинета в Атина се стигна след като представители на партията Демократична левица обявиха излизането си от правителството на Антонис Самарас в знак на протест срещу затваряното на държавната радиотелевизионна компания ЕРТ. Управляващата коалиция стана от трипартийна двупартийна и разполага общо със 155 мандата. Партията Нова демокрация на министър-председателя Самарас разполага със 125-ма депутати, а социалистическата формация ПАСОК – на бившия премиер Георгиос Папандреу – 28. Това означава и увеличаване на ролята на по-малкия партньор във властта, което се вижда и от новия външен министър Евангелос Венизелос.

Икономическият екип на кабинета остава без промени. Министърът на на финансите Янис Стурнарас запази поста си. Едно от ключовите кресла в кабинета сега е новото министерство на административната реформа. То ще е ръководено от 45-годишния Кирякос Мицотакис, син на известния политик Константинос Мицотакис. Новият министър е известен с либералните икономически възгледи и ще трябва да съкрати хиляди чиновници. В състава ва органа на изпълнителната власт е създаден постът заместник-министър отговорен за обществените медии. На този пост е назначен Пантелис Капсис бивш член на кабинета на Лукас Пападимос, който бе на власт в края на 2011 – началото на 2012 г.

Новото правителство срещна съпротива сред лявата партия СИРИЗА и Гръцката комунистическа партия, които обвиниха кабинета в разграбване на народното имущество и съглашение с международните кредитори.

Валери Зайцев
1597 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини