Фон Трир се отврати от Брайвик

  • 30 юли 2011 21:28

  • 1671
  • 0
Фон Трир се отврати от Брайвик
©

Норвежкият екстремист Андерш Беринг Брайвик е вписал датския филм като един от любимите си филми в социална мрежа, предаде АФП.
В извършените от него бомбен атентат в Осло и атака на остров Ютьоя загинаха общо 77 души. "Изключително се отвращавам, когато си мисля, че "Догвил", който за мен е сред най-добрите ми филми, може да е бил използван като вид сценарий от него. Това е ужасно", заяви режисьорът.
Той добави, че последната сцена от "Догвил" има "болезнени прилики" със случилото се на острова край Осло, където загинаха 69 души.

В края на филма на фон Трир жителите на имагинерния град Догвил биват застреляни. "Питате ме дали съжалявам, че съм направил този филм? Да, ако бъде доказано, че това го е вдъхновило, съжалявам, че съм го направил", добави фон Триер. Той подчерта, че филмът е направен да образова зрителите, а не да вдъхва идеята за насилие.

За Дания режисьорът добави, че "от няколко години има силна традиция в страната на страх от Исляма. Според него Брайвик очевидно е бил повлиян от идеологията на датската крайнодясна Народна партия.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини