ЕК: Стрес-тестове на всеки 6 години на ядрените централи

  • 13 юни 2013 19:34

  • 934
  • 0
ЕК: Стрес-тестове на всеки 6 години на ядрените централи
©

На всеки шест години ядрените централи в Европейския съюз ще бъдат обект на тематични стрес-тестове – това е един от основните моменти в предложената от Европейската комисия нова директива за ядрената безопасност. Тя не въвежда задължителни технически изисквания за ядрените мощности и беше определена от природозащитните организации като недостатъчно амбициозна, информира БНР.

Ако бъдат въведени нови, общовалидни, технически изисквания за сигурност, те могат бързо да остареят в условията на непрекъснато технологично обновление, и дори за забавят въвеждането на все по-надеждни мерки за ядрена безопасност. С този аргумент Еврокомисията предлага не изисквания, а цели за ядрена сигурност, а именно – че в случай на авария последиците ще останат само в рамките на централата, и в околната среда няма да бъде отделена радиация.

Освен общи стрес-тестове на 6 години, се предвижда страните-членки, които имат ядрени реактори, да правят собствен преглед на работата им поне веднъж на 10 години. Специална, по задълбочена проверка, ще се прави на по-старите реактори, за които се планира удължаване на срока на експлоатация – в тази категория попадат Пети и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Специално внимание е отделено на независимостта на националните регулаторни органи – въвеждат се изисквания за назначенията и уволненията в тях, както и задължение за правителствата да им осигурят адекватни бюджети и свобода на изразходването им.

Новата директива се очаква да влезе в сила догодина, страните-членки ще разполагат с 18-месеца да я въведат в законодателството си. Според природозащитниците от "Гринпийс" тя няма да предотврати европейска Фукушима, защото не отчита човешкия фактор и рисковете от тероризъм и саботажи.

14 страни от Евросъюза използват ядрена енергия, в тях работят общо 132 реактора, в момента се изграждат още 4. Планира се да бъдат построени други 17, един от които – в България, сочат разпространените днес от Европейската комисия данни.

Последвайте канала на

Десислава Станева
934 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини