Уроците на природата за Грима

  • 12 юни 2013 15:40

  • 813
  • 0
Уроците на природата за Грима
©

Усещането за дежа вю. Понякога природата сякаш изпраща повторно на хората стихии, за да провери дали са си научили урока. Когато през 2002 г. Централна Европа плувна във вода, учените го нарекоха "наводнението на века". Поне дотогава подобни бедствия са се случвали приблизително веднъж на столетие.

11 години по-късно обаче жителите от централните части на Стария континент отново изживяват "наводнението на столетието". То ги връхлетя почти толкова изненадващо, колкото и през 2002 г. След седмици на непривична жега и суша се изсипаха проливни дъждове. Валя дълго, а речните корита отесняха за калните вълни, разказва БНТ.

През 2002-ра наводнението разрушава голяма част от германския град Грима. Сега придошлите води пак го връхлитат. Никой в Грима не е очаквал, че градът ще бъде залят толкова скоро от мокрото бедствие, което се случва веднъж на 100 години.

Иначе възстановителните работи започват веднага след бедствието преди 11 години. За засегнатите райони в Източна Германия са били предложени над 350 проекта, но само 80 от тях са завършени. Сега се търсят виновниците за забавянето. Оказва се, че местните жители са били против много от проектите. В Грима трябвало да изградят стена, която да защитава града от прииждащите води. Проектът бил на стойност 40 милиона евро - пари, осигурени от Европейския съюз. Местните жители обаче се вдигнали на бунт срещу изграждането на подобно съоръжение. Преградната стена щяла да загрози пейзажа. Стигнало се даже до съд. Проектът бил спрян. Чак през 2007-а съдебно решение разрешило да започне изграждането на стената. По план тя трябвало да бъде завършена през 2017-ма.

Но наводнението подрани с четири години. Тепърва жителите на Грима ще изчисляват точния размер на понесените щети. Но отсега е сигурно, че той ще надхвърли 40-милиона евро, а хората ще трябва да се примирят с една не дотам красива предпазна стена.

Последвайте канала на

813 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини