Гърция става от "развита" в "развиваща се държава"

  • 12 юни 2013 12:45

  • 1451
  • 3
Гърция става от "развита" в "развиваща се държава"
©

Гърция ще стане първата развита държава, която ще загуби този статус, съобщи рейтинговата агенция MSCI, цитирана от Блумбърг. След преоценка Гърция ще бъде определена като развиваща се държава.

Текущото състояние на икономиката в Гърция не отговаря на критериите на развитите пазари, обяснява промяната MSCI. Агенцията подчертава високия дълг на страната, стагнацията на икономиката и трудностите в привличането на капитал.

Понижен е също така и статусът на Мароко, която от развиващ пазар се превръща в преходен. В същото време пазарите на ОАЕ и Катар вече могат да бъдат наричани развиващи се.

Преразглеждането на рейтинга на Гърция започна през юни 2012 г. Тогава от MSCI заявиха, че на практика в страната не действа финансовият пазар, който може да доведе до промяна на оценката. Агенцията обърна внимание още, че в страната се разпространява бартерът, има въведени ограничения върху сметките, а сделки на фондовия пазар на практика няма.

Пазарът на Гърция е признат за развит през 2001 г. Според рейтинга на MSCI в момента в списъка на развитите държави има 22 страни. Други 22 - сред тях Китай, Индия, Русия и Бразилия - са смятани за развиващи се. Останалите държави са смятани за преходни пазари.

Последвайте канала на

Novini.bg
1451 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
уууу...

2013.06.13 | 11:29

3
що не ви го нахакам в рейтинговите агенций?въздухари,утре ще кажат ,че и германия е развиваща.....я в устата на такива кретени!

2013.06.13 | 10:46

2
Kakvoto i da kachvate bulgaria e nai zle.Po goliam kenef ot tuka niama!
поручик Ржевски

2013.06.13 | 10:46

1
Ако Гърция става развиваща се , нашата България отдавна стана ПРОПАДАЩА държава ! За това са ВИНОВНИ ВСИЧКИ управляващи след 1989 г. !!!

Добави коментар

Водещи новини