Брюксел затегна забраната за улов на акули

  • 06 юни 2013 20:15

  • 1480
  • 0
Брюксел затегна забраната за улов на акули
©

Европейският съюз затегна забраната си за улов на акули, с което затвори законова вратичка, която позволяваше оспорваната и нехуманна практика, станала масова в последно време – изрязване само на перките на този морски хищник и изхвърлянето на все още живите акули обратно зад борда, където те умират в последствие.

Някои популации на акули са "сериозно застрашени" заради "силно нарасналото търсене на продукти от акула и по-специално - на перки, които се използват в супи и традиционни ястия в Азия", посочва ЕС, пише dnevnik.bg.

В четвъртък Съюзът взе решение, с което задължи рибарите да изнасят на брега уловените акули цели – заедно с перките, предаде ДПА. Предстои новите правила да бъдат официално подписани и въведени. "Така по-голяма част от пространството на рибарските лодки ще бъде заето от телата на животните и контрабандата на допълнителни перки няма да бъде възможна," смятат от Европейската  комисия. Новата регулация също така "ще постави ЕС в по-добра позиция да защитава акулите на международно равнище", се посочва в изявление на европейските министри.

От 2003 г. уловът на акули заради перките им е забранен в европейски води и на съдове под европейски флаг, но оперделени условия в регулацията позволяваха на някои рибари след улавянето да "обработват" акулите при условие, че изнесат на брега заедно тялото на рибата и перките й. На практика обаче тази либерализация стана повод за сериозни съмнения относно ефективността на контрола, мотивират решението си европейските министри в официално становище.

Министрите акцентират на факта, че акулите са силно застрашен вид именно заради свръхулова в комбинация със спецификите на техния вид – бавен растеж, късна зрялост и малък брой малки.

Рибарите само от ЕС улавят около 100 000 тона акула и скат годишно във световни води.

На мярката се противопостави единствено Португалия.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1480 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини