Масови безредици в Стокхолм

  • 22 май 2013 14:27

  • 2374
  • 2
Масови безредици в Стокхолм
©

Стотици младежи палеха коли, атакуваха полицията и спасителните служби в бедните имигрантски предградия на шведската столица Стокхолм за трета поредна нощ.

Това са най-сериозните безредици в страната от години, съобщава Ройтерс.

Вчера вечерта полицейски участък в района на Якобсберг, северозападно от града, бе атакуван. Нанесени бяха щети на две училища. Галерия и работилница бяха запалени, въпреки призива от премиера Фредрик Рейнфелд за спокойствие.

Безредиците в една от най-богатите столици в Европа шокира страната, която се гордее с репутацията на социално справедлива държава. Те повдигнаха и въпросите Швеция как ще се справи с младежката безработица и притока на имигранти.

"Има около 30 запалени автомобила миналата нощ, пожарите ги свързваме с младежки банди и престъпници", каза говорителят на полицията в Стокхолм.

Той изтъкна, че 8 души са арестувани тази нощ, но няма информация за ранени.

Смята се, че безредиците са продиктувани от убийството на 69-годишен мъж от полицията заради притежание на мачете в предградието Хъсби този месец.

Около 15% от населението на страната е от чужденци - най-високият процент в Скандинавския регион. Безработицата сред тях е 16%, в сравнение с 6% сред шведите, според информация на OECD.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2374 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ю.В.

2013.05.26 | 14:41

2
Швеция сама си навреди.Единствената страна,каято си вкара имигранти - араби,негри,турци с цел подобряване на нацията,защото генно се е износила.Сега бере плодовете на своите грешки,тъй като те също вместо да се интегрират,те се капсулирали в гета,които не признават техните закони.
Емо

2013.05.26 | 12:45

1
Тия пък намерили с к'во да си подобряват нацията...!

Добави коментар

Водещи новини