Йенс Столтенберг: Отговорът на терористичните атаки е повече демокрация

  • 27 юли 2011 17:45

  • 857
  • 1
Йенс Столтенберг: Отговорът на терористичните атаки е повече демокрация
©

Властите първоначално бяха казали, че 43-годишната Хане Балх Фялестадше е в списъка на изчезналите, но днес потвърдиха, че  тя е сред 76-те жертви.

Тя е работела като лекар за спешна медицинска помощ на остров Утоея, където е била с 20-годишната си дъщеря Анна, оцеляла след нападението. Фялестадше има четири деца.

Норвежкият премиер Йенс Столтенберг заяви на пресконференция, че въпреки нападенията на Брайвик все още е възможно Норвегия да има отворено общество и мерки за сигурност, без да проявява наивност. Той посочи, че екстремистките възгледи са легитимни, но не и налагането им чрез насилие.

"В демократично и отворено общество ще бъдем съвсем ясни в приемането на различни възгледи, включително такива, които не харесваме и такива, които определяме като крайни, но не бива никога да приемаме насилието", подчерта Столтенберг.

Норвежците ще се защитят като покажат, че не се плашат от насилието и че отговорът ще бъде повече демокрация и отвореност, посочи той.

Въпреки че бяха шокирани и потресени от двойното нападение в петък срещу правителствени сгради в Осло и младежки лагер на остров Утоея, норвежците изглеждат решени да преодолеят станалото. Някои правителствени служители възнамеряват да се върнат на работа в офисите си в сградите, където повечето прозорци бяха разбити от бомбен взрив, отбелязва АП.

Норвегия ще направи преглед на полицейската реакция при нападенията след известен период на траур след нападенията от 22 юли, заяви Столтенберг. Той добави, че сега е твърде рано да се обсъждат бъдещи мерки за сигурност или по-строго законодателство.

"Полицейската организация и капацитет ще са предмет на оценка", каза той.

Премиерът приветства дискусия по въпросите на сигурността и е уверен, че нападенията ще доведат до повишаване на интереса към политическа дейност сред норвежците. "Вярвам, че резултатът от това ще бъде по-голямо участие, по-голяма политическа активност", каза той.

Рейтингът на Столтенберг се повиши след реакциите му на нападенията, определени като най-тежкото насилие в Норвегия от Втората световна война.

В публикувано в местен вестник допитване 82 процента от анкетираните подкрепят позицията на премиера, че демокрацията и отвореността са правилният отговор на терористичните нападения.

Последвайте канала на

БТА
857 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ki

2011.07.27 | 23:39

1
sega pak 6te glasuvame za rabotni4eskata partija racistite dano pukat v ada

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини