Учителите в Гърция искат обща стачка

  • 15 май 2013 21:48

  • 760
  • 0
Учителите в Гърция искат обща стачка
©

Учителите в Гърция оказват натиск върху синдикатите за обща стачка в тяхна подкрепа, информира БНР.

Общият синдикат отказа да обяви стачка в петък - първият ден от кандидат-студентската кампания и отправя символична подкрепа с почасово спиране на работа, но утре.

Синдикатът на учителите, който се опита да упражни натиск върху правителството със стачка в първия ден на зрелостните изпити, беше блокиран от обявената гражданска мобилизация. Опозицията и лидерите на общия гръцки синдикат деликатно отказаха подкрепа на учителите с мотив, че по принцип оправдават протестите им, но не за сметка на зрелостниците.

За да не настъпи разкол в синдиката бе обявено почасово спиране на работа на държавните служители, но ден преди матурите. В отговор на призива на синдикатите утре от обяд ще останат затворени всички държавни учреждения. Синдикатът на авиодиспечерите, който не участваше в голямата транспортна стачка, този път реши да напомни за исканията си с 4-часово блокиране на въздушния транспорт. Авиокомпаниите променят и анулират полети от и към гръцките летища в часовете на протестите.

Крайното решение на гръцките учители доведе до непозната за страната ситуация - общественото мнение подкрепя напълно мярката за гражданска мобилизация. Гимназиалните учители в Гърция са едни от най-добре платените държавни служители с работна седмица от 21 часа.

Последвайте канала на

Десислава Станева
760 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини