Испания и Португалия форсират банковия съюз

  • 13 май 2013 18:53

  • 935
  • 0
Испания и Португалия форсират банковия съюз
©

Испания и Португалия днес призоваха ЕС да се движи бързо към банков съюз и да съчетае политиката на икономии с мерки за засилване на растежа, предаде ДПА.

"Тестът за ЕС е банковият съюз и помощта срещу младежката безработица", заяви в Мадрид испанският премиер Мариано Рахой на съвместна пресконференция с португалския си колега Педру Пасуш Коелю. Коелю призова за "по-интензивен европейски отговор" на кризата, заявявайки, че срещата на върха на ЕС през юни трябва да подготви почвата за банков съюз, за да може ликвидността да стане достъпна за компаниите. "Парите от банковата система не стигат до бизнеса или в икономиката", посочи след срещата си с Рахой португалският премиер, цитиран от Асошиейтед прес. По думите му "инвестициите са единственият начин за създаване на работни места". "Ако няма финансиране, ще бъде много трудно компаниите да се разрастват и да развиват бизнеса си", допълни Пасуш Коелю. Рахой пък отбеляза, че е "належащо" за еврозоната да приеме мерки, стимулиращи икономическия растеж. Испания и Италия вече излязоха с подобен призив миналата седмица, припомня ДПА.

Испания е в рецесия през по-голямата част от последните четири години и отчита рекордна безработица от 27,7 процента, а Португалия, където безработицата бележи максималните 17,7 процента, е една от четирите членки на еврозоната, получили външна спасителна помощ. Очаква се испанският брутен вътрешен продукт (БВП) да се свие с 1,5 процента тази година, а португалският - с над 2 процента.
Критиците отдават рецесията на политиката на икономии, насочена към намаляване на бюджетните дефицити.

Последвайте канала на

БТА
935 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини