Европейските чиновници ще стачкуват срещу намаляването на заплатите

  • 13 май 2013 13:34

  • 1057
  • 2
Европейските чиновници ще стачкуват срещу намаляването на заплатите
©

Служителите е сградата на Съвета на ЕС "Юстус Липсиус" в Брюксел обявиха, че на 16-17 май ще проведат поредна стачка срещу съкращаването на заплати, предава БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

Последната такава стачка в Брюксел бе на 7 май. В нея участваха 3500 души и заради протеста бяха отмени около 20 работни заседания в централата на Европейския съвет. Като цяло еврочиновниците се опитват да избират внимателно дните за стачки, отбелязва ИТАР-ТАСС. За 16 и 17 май в Брюксел е планирано само заседание на Съвета на ЕС по въпросите на младежта, образованието и културата, докато в началото на текущата седмица има Съвет на ЕС по икономика и финанси и международна конференция за Мали. По този начин синдикатите са избрали най-слабо натоварените дни.

Дълговата криза в страните членки се отрази и върху бюджета на ЕС. Държавите донори категорично отказаха да увеличат вноските си в период, когато Брюксел изисква от тях икономии. Поради тази причина бюджетът за 2013 г. все още не е одобрен, а бюджетът за 2014 година (с обем около 1 млрд. евро) за първи път в историята на общността предвижда съкращения, като не е изключено в него за първи път от началото на евроинтеграцията да бъде предвиден и бюджетен дефицит. При тези условия европейските институции разработват
комплексна реформа за съкращаване на заплати, обезщетения и пенсионни плащания на еврочиновници. Представители на синдикатите предупредиха, че заради реформата "през идните 15 години европейските бюрократи могат да загубят до 60 процента от покупателната си способност".

Началната заплата на младши чиновник в ЕС в момента е 2600 евро. Преди излизането си в пенсия еврочиновник с ранг, отговарящ за заместник-министър, пък получава над 18 000 месечно, уточнява ИТАР-ТАСС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1057 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Алекс

2013.05.13 | 16:40

2
Това не са ли много пари за хора неправещи нищо?

2013.05.13 | 16:40

1
едва връзват двата края

Добави коментар

Водещи новини