Германия вярва в еврото

  • 03 май 2013 09:29

  • 881
  • 0
Германия вярва в еврото
©

Мнозинството германци продължават да имат доверие в еврото и смятат, че то ще преодолее сегашната криза, сочи допитване, оповестено от германската телевизия А Ер Де, предаде Франс прес.

Около 76 процента от анкетираните са на мнение, че единната европейска валута "ще преодолее сегашната криза и след няколко години все още ще съществува". Същият процент запитани смятат, че "еврото е добра идея с лошо приложение", сочи анкетата на института Инфратест сред 1066 души на 29 и 30 април. Освен това 58 процента казват, че "германското правителство на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се трябва да направи всичко възможно за спасяване на еврото".

Над една трета от анкетираните обаче (36 процента) са на мнение, че "Германия няма нужда от еврото". 37 процента смятат, че ще е хубаво някоя партия против еврото, като учреденото през февруари движение "Алтернатива за Германия" (AFD), да бъде представена в долната камара на германския парламент Бундестаг. За влизане в Бундестага трябва някоя партия да получи най-малко 5 процента от гласовете на парламентарни избори. До момента движението AFD, което призовава за "организирано разпадане" на еврото и връщането на Германия към дойче марката, е преминало само веднъж прага от 5 процента подкрепа в проучванията на избирателните нагласи. Най-често то получава 3 процента подкрепа за следващите парламентарни избори на 22 септември.

В неделя германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че движението "Алтернатива за Германия" не може да бъде прието на сериозно и определи програмата му като "икономически безумна".

Последвайте канала на

БТА
881 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини