Връщат плетенето в британските училища

  • 23 април 2013 11:44

  • 733
  • 0
Връщат плетенето в британските училища
©

Плетенето не е преподавано от десетилетия, но е на път триумфално да се завърне в британските училища, след като се установи, че то подобрява математическото мислене на подрастващите, предаде БТА.

Пилотният проект бил осъществен в началното училище в Уърт, графство Кент, където на децата до 14-годишна възраст преподавали плетене и бродерия. Учители и родители със задоволство установили, че с тези занимания децата се научават по-бързо да пишат и да смятат. Освен това трудовите занятия подобрявали контактите между учениците - когато се захванат с плетивата, те като по чудо изоставят айфоните и могат нормално да си общуват.

Учители и родители са обединили усилията си, за да може часовете по плетене отново да бъдат включени в училищните програми от догодина.

Не всички обаче са съгласни с новите предложения. Каролайн Райт от Асоциацията на британските преподаватели е на мнение, че нацията ще се сдобие с прекрасни плетачи, но ще изостане чувствително в областта на изобретателите и на инженерите на световно ниво.

"Make Do And Mend" бе заглавието на брошура, издадена във Великобритания по време на Втората световна война. Поради недостига на вълна, изданието учеше британските жени как да разплитат стари пуловери и отново да използват преждата. След края на войната момичетата се учеха на плетки в училище.

През 60-те години плетенето стана особено популярно, когато излязоха на мода нови, ярки прежди, които конкурираха моделите от бутиците. Но през 80-те години на миналия век плетките заминаха в забвение, като през 1988 г. те бяха извадени от британските учебни програми. След това плетенето отново стана популярно с разпространението на интернет, когато можеха да се обменят онлайн много плетки и кройки.

Последвайте канала на

733 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини