Наполитано с тежки критики към политическата класа

  • 23 април 2013 08:54

  • 805
  • 1
Наполитано с тежки критики към политическата класа
©

Полагането на клетва от италианския президент Джорджо Наполитано за втори непредвиден дори от него президентски мандат е водеща тема за италианската преса.

На сдържана церемония вчера в парламента Наполитано се развълнува, но не пророни сълзи и разкритикува остро политическите сили в Италия, посочва в. "Кориере дела сера", предаде БТА.

Наполитано ги нарече стерилни и ги призова да не се самоопрощават. Държавният глава прикани италианските партии да загърбят ужаса си от политическото съгласие и да пристъпят към незабавно съставяне на правителство, допълва вестникът. Според Наполитано най-непростимата грешка на политическата класа в Италия е била пропуснатата реформа на избирателния закон, довел до настоящата политическа парализа.

Наполитано визира ненормалната премия, която се дава според този закон на онази партия, която е спечелила дори и минимална преднина на изборите. Тази премия предоставя абсолютно мнозинство в Камарата на представителите на победителя, но минималната му преднина на изборите не му позволява да управлява самостоятелно, изтъкна президентът.

В. "Стампа" посочва, че Наполитано се е обърнал директно към "Движение 5 звезди" на комика Бепе Грило, като го е призовал да не противопоставя парламента на площада /тоест на протестиращите/, а да се ангажира действително в работата на двете парламентарни камари.

След като Наполитано прие тежкото за силите му изпитание на втория президентски мандат, сега той няма намерение да протака нещата и още днес започва спешни консултации за нов премиер, а утре президентът ще връчи мандат за съставяне на кабинет, посочва в. "Република".

Според електронното издание "Линкиеста" преизбирането на Наполитано е илюстрация за заника на партиите в Италия, неспособни да се разберат за общ нов кандидат, нито да взимат решения чрез мнозинство. Като влагат сега всичките си надежди в Наполитано, партиите потвърждават и неспособността на парламента да излезе сам от задънената улица, без да е нужно да се уповават на президентската власт, допълва изданието.

Вестник "Соле вентикуатро оре" се спира върху позицията на "Движение 5 звезди" на Грило, което единствено не подкрепи преизбирането на Наполитано, а до последно настояваше за своя кандидат, юриста Стефано Родота. По този начин движението загуби политическата битка, която спечели в края на февруари, ставайки трета сила в парламента, отбелязва изданието, акцентирайки върху това, че Бепе Грило до последно се е показал несклонен на компромиси с цел извеждане на страната от кризата.

Последвайте канала на

805 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Mitko-2

2013.04.23 | 10:33

1
Щом стигнаха до стареца/над 88 г./ да въдвори ред сред комиците,значи Италия не става вече за нищо.А "ноно Джорджо" няма да си поплюва-ако до петък няма правителство ще направи-по дадената му власт-веднага:- -Разпуска парламента и сената - назначава служебно правителство - изготвя и установява нов избирателен закон - слага лимит във възраста на депутати и сенатори - ЦЕНЗ-висше образ.с 5 год.стаж и др.

Добави коментар

Водещи новини