Сърбия и Косово на масата на преговорите

  • 19 април 2013 06:15

  • 863
  • 0
Сърбия и Косово на масата на преговорите
©

Сърбия и Косово ще подновят днес в Брюксел преговорите за нормализиране на отношенията помежду им след поредния провал на разговорите по-рано тази седмица, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Европейският съюз иска двете държави да стигнат до споразумение преди в понеделник да обсъди въпроса за препоръка за започване на преговори за членство със Сърбия.

Деветият кръг от преговорите в Брюксел между сръбския премиер Ивица Дачич и косовския премиер Хашим Тачи продължи в сряда 14 часа, но завърши без резултат. Според източници, близки до преговорите, Белград е получил по-добро от предишното предложение, но представителите на Прищина са поставили като условие за приемането му въпроса за членството на Косово в международни организации, включително в ООН.

След преговорите в сряда върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г. направи изявление, в което изрази увереност, че Белград и Прищина могат да постигнат договореност по проблема за Северно Косово и да подпишат споразумение за нормализиране на двустранните отношения.

Докладчикът за Сърбия в Европейския парламент Йелко Кацин смята, че е възможно до края на седмицата или най-късно в понеделник сутринта "да се вдигне тост за подписването на договора".

"Споразумението между Белград и Прищина ще има същото значение като края на Студената война за Западна Европа. Това ще бъде истинско помирение за Сърбия и Косово", каза Кацин, като добави, че ако бъде постигнато споразумение, на 22 април външните министри от ЕС ще препоръчат Сърбия да получи дата за започване на преговори с ЕС.

Последвайте канала на

863 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини