Ужасяващо! Убиецът пускал по един контролен куршум в главата на всички

  • 24 юли 2011 06:41

  • 23628
  • 47
Ужасяващо! Убиецът пускал по един контролен куршум в главата на всички
©

С тази заповед дегизиран като полицай норвежки десен екстремист застреля в петък вечерта нищо неподозиращи десетки младежи на остров Ютьоя, след като два часа по-рано бе взривил бомба в правителствения комплекс в столицата Осло, пише "Труд".

Мъжът, определян като крайнодесен екстремист и противник на мюсюлманите, обяснява на младежите, че е изпратен да подсили сигурността след взрива в Осло. Събира ги на едно място и започва екзекуцията. “Беше ужасяващо. Всички се разбягаха. Няколко души бяха затиснати от падащите тела на разстреляните и се престориха на мъртви. Нападателят обаче изстреля по един контролен куршум в главата на всички”, разказва участник в летния лагер, успял да избяга и да се обади по мобилния си телефон на полицията.

Настанала касапница. Младежите хукнали. Крили се зад храсти и дървета. Други налягали между скалите на брега, а трети направо се хвърлили във водите на езерото Тирифьорден, за да доплуват до брега.

Злополучният остров, който бил собственост на младежкото движение на партията, се намира на няколкостотин метра от брега и на 70 км западно от Осло.

“Хукнах, когато хората се разпищяха. Скрих се под бюро в една от сградите”, разказа Емили (19 г). Няколко щастливци като нея й помогнали да се затрупа с матраци и възглавници, за да се предпази от евентуални изстрели. Тя останала неподвижна и скована от страх два часа, докато дойдат полицаите. “Счупиха стъклата и влязоха да ни спасяват”, споделя тя. Служителите на реда, които часове наред не си давали сметка за размера на трагедията, посъветвали оцелелите да не разкриват местонахождението си пред медиите, туитър и фейсбук. Това можело да застраши живота им при бъдещи атаки. Целият остров приличал на бойно поле. Когато полиция и медицински персонал започнали да пристигат с хеликоптери, русокосият и синеок нападател все още екзекутирал жертва след жертва. Убил най-малко 85.

Едва когато служителите на реда го простреляли медиците се приземили. Норвежецът, който бил въоръжен с пистолет и пушка с оптика, бил незабавно арестуван. Според местни медии той се опитал да се самоубие, но тази информация не бе потвърдена от полицията.

Най-малко 92-ма души станаха жертва на кървавата касапница в Норвегия, която се превърна в най-голямата национална трагедия в съвременната история на страната

В youtube.com е открито видео от Андерс Беринг Брайвик, подкрепящо борбата срещу исляма, което показва снимки на заподозрения за двете нападения в Норвегия, съобщи Ройтерс.

Брайвик носи облекло от неопрен, както и униформа и позира с автоматично оръжие.

Снимките се появяват в края на приблизително 12-минутния запис със заглавие „Орден на тамплиерите 2083".

Снимките са присъствали и във вече закрития профил във „Фейсбук" на Андерс Беринг Брейвик, задържан след убийството на 85 души в младежки лагер и други седем при взрив на бомба.

Не е установено кой е качил видеоклипа в сайта за споделяне на видеоматериали. Според статистиката към 00.40 мин. той бе гледан малко над 300 пъти.

 

Норвежката полиция спешно се опитва да проследи движението на Андерс Беринг Брейвик, крайнодесния активист отговорен за убийството на почти 100 души, опасявайки се че той може да е част от по-голяма терористична мрежа, пише вестник “Сънди Телеграф”. Полицаи разпитват Брейвик, задържан в петък около три часа след поставянето на бомбата в центъра на Осло преди да отиде да стреля на остров отдалечен на 25 мили.

Полицай проверяват и компютъра му, търсейки за връзки с екстремисти.

„Полицаите го заловиха и когато това стана, той свали оръжията си. Има разлика в калибъра на оръжията му, така че следователите проверявал дали не са използвани и други оръжия”, каза говорител на полицията.


Докато полицаите се опитват да сглобят парчетата от придвижването на Брейвик в дните и часовете преди и след нападението, се появиха въпроси защо сигурността е била толкова слаба около кабинета на премиера и други правителствени сгради, станали мишена на нападателя.

Последвайте канала на

Десислава Станева
23628 47

Свързани новини

Коментари 47

Добави коментар
Бай Иван Сапа

2015.06.28 | 03:51

45
Нямало разлики в религиите?Разлики има и то много.И точно заради тези разлики турците са ни клали като кучета преди 133 години.А този идиот който е избил толкова много хора каквото и да му сторят пак ще му е малко.........................
anonim

2015.06.28 | 03:51

47
i nämasobstvenomnenie
anonim

2015.06.28 | 03:51

46
i nämasobstvenomnenie
.....

2015.06.28 | 03:51

44
Kogato nauchix za towa iztrupnax ,dori zaplakax ,a ne moga da si predstavq roditelite na tezi xora kolko gi boli ! Ot koga nqkoi xora pochnaxa da se vzimat za neshto poveche ot drugite !?! Ot koga pochnaxa da otnemat chowejki jiwot bez wina !?! Ne moga da povqrvam veche ...samo pri misulta ,che na towa mqsto naprimer mojex da buda az se ujasqvam ,sushto taka se uajsqvam kato znam ,che tolkowa mnogo mladi i newinni xora zaginaxa zaradi pulnata glupost na poredniq ogromen izvratenqk !

2015.06.28 | 03:51

43
Tozi e VELIK !!!nikoi li ne 4ete ..iztrepal e lager na zabelejete UPRAVLQVA6TATA partiq !!!T.e. texnite izdynki...Ne iskam da prozvu4a kato podstrekatel ama kato gledate tazi novina i napravite paralel s Bylgariq....... kakvo vi minava prez glavata ?!?...Drugarite da se zamislqt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2015.06.28 | 03:51

42
Tozi e VELIK !!!nikoi li ne 4ete ..iztrepal e lager na zabelejete UPRAVLQVA6TATA partiq !!!T.e. texnite izdynki...Ne iskam da prozvu4a kato podstrekatel ama kato gledate tazi novina i napravite paralel s Bylgariq....... kakvo vi minava prez glavata ?!?...Drugarite da se zamislqt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
$$$$$$$

2014.02.26 | 10:01

41
Малииии... Да ме оставят насаме с този направо не знаят какво ще му причиня. Ще проклина целия си род и деня, в който се е родил. Не можете да си представите какво ми минава в главата! :Х
.

2011.07.25 | 10:44

19
Клипа сам по себе си подтиква към агресия и не е препоръчителен да се гледа от хора с лабилна психика.По клипа си личи, че е направен за да се привличат съмишлиници.Това насилие не е начина да се справи Европа с мюсюлманизацията,живеем в 21 век и насилието над когото и да било би трябвало да е ъпсурт!Докато има конфликти на земята,ще има и такива луди като този Норвежец.Явно още много хора на тази планета мислят примитивно и примитивно си решават проблемите.Имайте в главата си мозък и трезво мислене а не куха глава с оръжие в ръка и какви ли ъпсурдни идеи!
Боби

2014.02.26 | 10:00

40
Поредният случай, в който действията на някой, който е откачил се приписват на политически причини. Не мога да разбера - толкова интелигентни и надарени хора виждам, а не се усещате как гадно ни манипулират, за да постигнат някакви политически интереси. Време е да разберем и осъзнаем че и Те и Ние сме хора, и Те и Ние се влияем от същата манипулация и заради интересите за власт и пари на малка група политици (принципа "Разделяй и владей") ни карата да се избиваме едни други...
?

2011.07.24 | 15:46

7
Ъпсурт са едни батенца на щайга. Научи се да пишеш компетент. АБСУРД.
Crowz

2014.02.26 | 10:00

38
Браво на човека и дано има късмет с присъдата ! СМЪРТ ЗА ИСЛЯМА ! ! !
viktor

2014.02.26 | 10:00

39
Crowz - maloumnik takyv...takiva kato teb ni di6yt vyzduha.napravi usluga i si prereji venite nadylgo,za6toto si sram za 4ove4etvoto
niko

2014.02.26 | 10:00

37
kakva smyrt za islqma be,ti lud li si,ne si li 4ovek,tova moje da se kaje i kato Smyrt za kristiqnstvoto....basi maloumniq 4ovek,ti syrce nqma6 li,razum ne ti li se namira,humannost nikak

2014.02.26 | 09:58

36
любовта е спасението http://www.zamunda.net/details.php?id=107765

2014.02.26 | 09:58

35
любовта е спасението http://www.zamunda.net/details.php?id=107765

2014.02.26 | 09:58

34
любовта е спасението http://www.zamunda.net/details.php?id=107765

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини