Светът изрази "гнева си" срещу терористичното нападение в Норвегия

  • 23 юли 2011 09:35

  • 3326
  • 3
Светът изрази "гнева си" срещу терористичното нападение в Норвегия
©

"Такива насилствени актове не могат да бъдат толерирани”, заяви премиерът Наото Кан, коментирайки нападенията в петък.

В изявление министърът на външните работи Такеаки Мацумото заяви: „Ние сме шокирани и разгневени” от насилието. Японският премиер е изпратил писмо със съболезнования до норвежкия му колега Йенс Столтенберг.

И премиерът на Италия Сивио Берлускони изрази съболезнования във връзка с терористичните нападения, като изпрати телеграма до ръководителя на норвежкото правителство Йенс Столтенберг, предаде РИА Новости.


„От името на италианското правителство и от мен лично изразявам нашите дълбоки съболезнования във връзка със смъртта на хора в резултат на терористичното нападение, на което бе подложена Норвегия”, се посочва в телеграмата на Берлускони. Той допълва, че в този труден момент Италия е солидарна с норвежкия народ „в общата борба срещу всяка форма на тероризъм”.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е шокиран от експлозията в норвежката столица Осло и от стрелбата в младежкия лагер, съобщи пресслужбата на световната организация,цитирана от РИА Новости.

„ООН е заедно с народа на Норвегия в този ужасен момент”, посочи генералният секретар. „Бан Ки-мун осъжда насилието и изразява съболезнования на правителството на Норвегия и на семействата на жертвите”, се посочва в съобщението на пресслужбата на ООН.

По - рано премиерът на Норвегия Йенс Столтенберг също осъди взривовете в Осло като ги определи като „кървави и коварни нападения и нападения срещу демокрацията”. В телевизионно обръщение към норвежкия народ Столтенберг подчерта, че отговорът на атаките ще бъде засилването на демокрацията в страната, предаде BBC.  „Това нападение не е разколебало нашите демократични устои”, подчерта той. „От Втората световна война насам, страната ни не е била засягана от престъпление с такъв мащаб”, заяви Столтенберг пред журналисти.

32-годишен норвежец е арестуван и заподозрян за извършването както на бомбеното нападение в центъра на Осло, така и за стрелбата в летен лагер на остров в езеро на 15 км от норвежката столица.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3326 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
art

2017.07.25 | 01:02

3
celiq li lager e bil na musumansko dvijenie ? toest tiq vsi4kite sa islqmisti?
?

2017.07.25 | 01:02

2
Не! Всички жертви на острова са били социалисти с леви идеи за равенство и братство между народите! Тоест марксисти!
ТОП НОВИНИ

2017.07.25 | 01:02

1
Ивайло Минов и Мртин Мартинов са изгонени от централата на ПП АТАКА за побоя на джамията

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини