Слагали кучешко в кучешката храна

  • 10 април 2013 20:12

  • 924
  • 0
Слагали кучешко в кучешката храна
©

Зрее нов скандал: кучешко месо в консервите за кучета. Следователи в Испания не изключват части от животните да попаднат по хранителната верига и в тялото на човек, алармира сайтът на списание "Щерн".

Скандалът с кучешкото идва след нашумелия с конското месо. В центъра на испанското разследване е попаднал частен екарисаж в близост до Саламанка, който наред с други мазнини произвежда и брашно от животински кости за суха храна за домашни любимци. Фирмата се определя като много екологична и иновативна в производството.

Жителите в района я описват като източник на шум и разпространител на миризми. Разследващите от Гражданската гвардия са на мнение, че екарисажът не е толкова чист, колкото се представя. В производствена база, която третира отпадъчното месо, предназначено за животинската храна, са открити клетки с ДНК на кучета.

Полицията се опира на резултатите от вътрешен доклад, представен в съда още през януари - "има сериозен риск за здравето на хората и животните". Клиенти на компанията са 42 фирми от Испания, но също така и Португалия, и Ирландия. Испанската полиция има съмнения, че се касае за престъпна група, която замърсява фуража. Вероятно и доставчиците на храната, и прютите за животни са замесени в схемата.

Обвиняемата фирма в Саламанка е добре позната на полицията. Още преди четири години е била обвинена, че използва преработена храна, предназначена за изхвърляне. Компанията трябваше да плати 1500 евро глоба и да затвори производството си. От Министерството на земеделието твърдят, че това са спекулации, тъй като резултатите от разследването са остарели с 3 месеца. В същото време Европейската комисия се интересува от проблема и изиска обяснения от отговорните институции в Испания. Такива обаче още не са дадени.

Последвайте канала на

Novini.bg
924 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини