Латвийците решават днес дали да бъде разпуснат парламента им

  • 23 юли 2011 07:15

  • 658
  • 0
Латвийците решават днес дали да бъде разпуснат парламента им
©

Положителният изход от вота обаче не поражда никакво съмнение.

Разпускането на парламента е мярка, която според конституцията на Латвия, трябва да е предмет на гласуване на общонародно допитване.

На 28 май тогавашният президент на Латвия Валдис Затлерс поиска парламентът да бъде разпуснат след отказа на законодателното събрание да отнеме имунитета на депутат, заподозрян в корупция.

Днес изборните секции ще са отворени от 4 ч. по Гринуич до 19 ч. по Гринуич.

Предварителните данни за резултатите от референдума би трябвало да станат ясни още тази вечер. Официалните резултати обаче ще бъдат оповестени едва във вторник.

Обикновено мнозинство ще бъде достатъчно, за да се реши съдбата на парламента. Ако латвийците се обявят за разпускане на парламента, както сочат прогнозите, то ще има предсрочни парламентарни избори през септември.

Предишните избори бяха миналия октомври. Според прогнозите в референдума днес ще участват 54 процента от избирателите. Допитване до общественото мнение показва, че само 15 процента от латвийците одобряват работата на настоящия си парламент.

Докато се организираше референдума за парламента, Валдис Затлерс не успя на 2 юни да бъде преизбран от депутатите за втори президентски мандат и така начело на държавата застана неговият опонент, бившият банкер Андрис Берзинш.

Последвайте канала на

БТА
658 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини