Съветник на Никола Саркози сгафил със социолози

  • 04 април 2013 15:40

  • 666
  • 0
Съветник на Никола Саркози сгафил със социолози
©

Разследващи скандала със социологически допитвания, осъществени по поръчка на Елисейския дворец през президентския мандат на Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в, обискираха днес офиса на Патрик Бюисон, бивш консултант на бившия държавен глава, предаде АФП.


Разследването касае допитвания до общественото мнение, поръчани от президентството, без да са спазени процедурите за възлагане на обществени поръчки. Френската асоциация за борба с корупцията (Антикор) сезира Сметната палата по случая още през 2009 г. В сигнала ставаше дума за договор от 2007 г., подписан от тогавашната началничка на кабинета на Саркози - Еманюел Миньон, с консултантската фирма Пюбликфакт на Патрик Бюисон. Според договора Пюбликфакт е трябвало да прави по поръчка на Елисейския дворец допитвания до общественото мнение.

В сигнал на Антикор обаче се посочва, че не са били спазени правилата за възлагане на обществени поръчки на Пюбликфакт. След дълга съдебна битка Сметната палата разреши през декември да започне разследване във връзка с гореспоменатия договор. През януари разследването беше разширено и в него бяха включени абсолютно всички допитвания до общественото мнение, направени по време на петгодишния мандат на Саркози от девет различни социологически института за общата сума от 9,3 млн. евро.

Последвайте канала на

БТА
666 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини