Ислямист победи Великобритания

  • 27 март 2013 16:36

  • 1176
  • 0
Ислямист победи Великобритания
©

Британското правителство изгуби днес дългогодишната си съдебна битка за депортиране на радикалния мюсюлмански духовник Абу Катада, който е обвинен в тероризъм в родната му Йордания през 1999 г., предаде Ройтерс.

Няколко поредни британски правителства се опитваха през годините да се отърват от духовника, който след арестуването му през 2001 г. ту влиза, ту излиза от затвора. Усилията за депортирането му обаче бяха осуетени от опасения, че той няма да получи справедлив процес в родината си. Абу Катада спечели в последния момент делото по жалбата си срещу депортацията през ноември миналата година. По-рано този месец той отново бе арестуван и хвърлен в затвора за нарушаване на условията на освобождаването му под гаранция, които му забраняват да използва в дома си мобилни телефони и други средства за комуникация.

Юридическият екип на вътрешния министър Тереза Мей представи Катада в съда като "наистина опасен" индивид, който е избегнал експулсиране единствено чрез грешки в закона. Но тричленен състав магистрати в Апелативният съд отхвърли единодушно жалбата на правителството срещу ноемврийското решение и позволи на духовника да остане на Острова. "Това не е краят," заяви говорител на вътрешното министерство, цитиран от ДПА. "Правителството остава решено да депортира Абу Катада" и "продължава да работи с йорданските власти за отстраняване на законовите пречки пред депортацията му," добави той

Последвайте канала на

БТА
1176 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини