Заради Кипър. Турция отряза италианската компания ENI

  • 27 март 2013 12:40

  • 1135
  • 0
Заради Кипър. Турция отряза италианската компания ENI
©

Турският енергиен министър Танер Йълдъз заяви, че страната му ще наложи санкции на италианския гигант ENI, предаде РИА Новости.

Причината за крайната мярка е участието на фирмата в добив на течни горива в териториалните води на Кипър. "Въпреки всичките ни предупреждения ENI продължава да разработва находища на нефт и газ в международните води на Южен Кипър (Република Кипър) в Средиземно море", е заявил Йълдъз. Заради това правителството на Реджеп Тайип Ердоган е решило да прекрати сътрудничеството си в италианците и да замрази всички съвместни проекти на територията на страната. Анкара предупреждаваше ENI за последиците при разработването на находищата във въдите на Острова на Афродита, разделен на гръцка и турска част. Турция също смята да оспори всяко едно действие на Кипър за изследване и добив на газ.

Ако Никозия до понеделник не намери €5,8 млрд за обезпечаване на международните заеми, страна е изправена пред крах и излизане от еврозоната. Заради това Кипър обещава да плаща вноските като предоставя находищата. Турция, от своя страна, посочва, че природните залежи трябва да се експлоатират от двете части на острова. През 1973 г. Анкара изпраща военни, които създават Севернокипърската турска република, призната само от Турция.

Находищата на природен газ в шелфа на Кипър са едни от най-големите от намерите през последните шест години. Запасите се оценяват на 1,7 трилиона кубични метри, като чистият доход от експлоатацията на находищата може да достигне над €800 млрд.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1135 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини