В Германия съставиха списък на помагачи на неонацистка групировка

  • 24 март 2013 20:55

  • 2030
  • 1
В Германия съставиха списък на помагачи на неонацистка групировка
©

Тримата немски неонацисти, отговорни за поредица убийства на имигранти в Германия, са разчитали на подкрепата на 129 души, съобщи днес "Билд ам зонтаг", цитиран от ДПА.

Имената на ятаците на групировката "Националсоциалистически нелегални" (Nationalsozialistischer Untergrund), са включени в засекретен списък, съставен от службите за сигурност. Списъкът е бил предоставен на парламентарна комисия, която разследва неонацистките прояви в Германия, посочва вестникът. Сред поддръжниците на терористичната групировка фигурират имената на хора, които са й осигурявали оръжия, пари и фалшиви документи. "Националсоциалистически нелегални" са обвинени за убийствата в стил екзекуция на десетина мъже от турски и гръцки произход и на една полицайка, както и за бомбени нападения и обири на банки. Престъпленията са били извършени в периода от 2000 до 2007 г., но извършителите им са бил разкрити с голямо закъснение, което предизвика критики към службите за сигурност в Германия, припомня ДПА.

Двама от групировката - Уве Мундлос и Уве Бьонхарт - бяха намерени мъртви, вероятно след самоубийство, през 2011 г. в каравана, обкръжени от полицията след банков обир. Предполагаемата им съучастничка Беате Цшепе, на 38 години, която е живяла години наред с двамата мъже, ще бъде изправена на 17 април пред съд в Мюнхен по обвинения в убийство и тероризъм. Прокуратурата е предявила обвинения и към четирима предполагаеми помощници на групировката, сред които един мъж, който доставял основното оръжие за убийствата - пистолетът чешко производство "Че Зет 83". Според днешни публикации в немски медии тези четирима заподозрени са били ядрото на групата помагачи на "Националсоциалистически нелегални". Подследствени са още десет души.

Последвайте канала на

БТА
2030 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.05.06 | 15:39

1
Уууууужас. Олигофрени !!! Блекс

Добави коментар

Водещи новини