Кипърският парламент прие три ключови законопроекта от спасителния план

  • 23 март 2013 07:27

  • 1325
  • 1
Кипърският парламент прие три ключови законопроекта от спасителния план
©

Кипърският парламент късно снощи одобри предложения от правителството законопроект за оздравяване на банковата система на страната в рамките на спасителния план, който Никозия трябва да договори до понеделник с европейските си партньори, за да избегне банкрута.Той дава на правителството правото да реструктурира проблемните банки чрез отделянето на "токсичните" активи в отделна структура - т. нар. "лоша" банка, която ще подлежи на ликвидация, предаде ИТАР-ТАСС.

Очаква се първата банка, подлежаща на реструктуризация, да стане Кипърската народна банка (Сайпръс попюлар банк - Laiki на гръцки), която заема второ място сред търговските банки в страната по обем на активите и пострада най-силно заради дълговата криза в Гърция. След това извънредното заседание на парламента беше прекратено малко преди полунощ (22,000 ч. по Гринуич), без да се определи дата или час за разглежгдането на останалите текстове, свързани със спасителния план. Най-спорният от тях трябва да наложи извънреден данък, който може да достигне до 15 процента, според държавната телевизия, върху банковите влогове над 100 000 евро, предаде АФП.

За приемането на законопроекта за реструктурирането на банките, внесен от Централната банка на Кипър - най-спорният от трите текста, приети тази нощ, гласуваха 26 депутати, двама бяха против и 25 се въздържаха. Преди това депутатите одобриха текста за създаването на фонд за солидарност и законопроекта, ограничаващ движенията на капитали, за да се избегне прекалено силен натиск над банките при отварянето им, предвидено за вторник, предаде АФП.

Авероф Неофиту, и. д. председател на Демократичния сбор /ДИСИ/ - партията на кипърския президент Никос Анастасиадис, заяви, че текстът ще позволи гарантирането на всички влогове до 100 000 евро, макар че тези, които надвишават тази сума, може да чакат с години, преди да си върнат всички пари. Той увери също, че реструктурирането няма да засегне повече от няколкостотин позиции и ще гарантира запазването на работните места на около 8 000 служители в "Попюлар банк"

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1325 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.03.23 | 14:18

1
И това е работа на американците! Господ на ги накаже!

Добави коментар

Водещи новини