ЕС се бори със световния глад

  • 14 март 2013 13:38

  • 1323
  • 2
ЕС се бори със световния глад
©

Европейският съюз увеличава усилията си за борба със световния глад, продоволствената несигурност и недохранването. Такава е амбицията на приетата от Европейската комисия нова политика, чрез която се цели подобряване на храненето при майките и децата, за да се намалят смъртността и заболяванията, както и причинените от недохранването спънки пред растежа и развитието, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Новата политика, изложена в съобщението „Подобряване на храненето при майките и децата в рамките на външната помощ: рамка за политиката на ЕС“, ще бъде представена на 14 и 15 март по време на срещата на Движението за подобряване на храненето (Scaling up Nutrition ― SUN) в Брюксел.

Комисарят по въпросите на развитието Андрис Пиебалгс заяви: „Недохранването е най-голямата заплаха за здравето на хората в развиващия се свят, като причинява най-малко една трета от случаите на детска смъртност и една пета от случаите на майчина смъртност. Тази шокираща и срамна действителност изисква по-добър, глобален и решителен отговор. ЕС е твърдо решен до 2025 г. да намали броя на недоразвитите деца със 7 милиона. Повишената международна мобилизация е от съществено значение. Ето защо днес призовавам и другите основни донори и участници от областта на развитието да се присъединят към нас в това глобално движение и да поемат своите ангажименти.“

„Крайната бедност, унищожителното въздействие на изменението на климата и нарастващата честота и интензитет на бедствията увеличават броя на гладуващите хора. Недохранването засяга децата особено силно ― и особено трагично. Като най-голям донор на хуманитарна помощ в света, Европейският съюз вече спасява живота на милиони хора. Но за намирането на устойчиви решения са необходими ангажирането и сътрудничеството на участниците от областта на хуманитарната помощ и развитието. И ние възнамеряваме да работим заедно, за да гарантираме, че през този век на изобилие и напредък бъдещето на милиони хора няма да бъде помрачено от недохранването", заяви Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, европейски комисар в областта на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Чрез новата политика се цели да бъде намален броят на децата под петгодишна възраст със забавен растеж (с нисък ръст за възрастта си и с увредено умствено развитие). Това ще бъде постигнато чрез изпълняване на ангажимента на ЕС да се помогне на държавите партньори да намалят до 2025 г. случаите на забавяне на растежа в тази възрастова група най-малко с 10 % (7 милиона). Слабеенето на децата (което означава, че поради неправилно хранене те са твърде слаби за ръста си) също ще бъде предмет на новата политика.
В съобщението се предвижда да бъдат отпуснати повече средства за храненето и хранителната помощ от бюджетите на ЕС за хуманитарна помощ и развитие, както и тази помощ да бъде насочена по-ефективно и отговорно. Ще бъдат взети под внимание както последиците от недохранването, така и първопричините за него.

Например ЕС възнамерява да насърчи кърменето и други промени в поведението, да осигури основни хранителни микроелементи като желязото и да подкрепи дейности като обезпаразитяването и допълнителното и терапевтичното хранене (като лечението на тежко недохранените деца). Недохранването ще бъде овладяно и чрез инвестиции в развитието на селските райони, устойчивото селско стопанство, общественото здравеопазване, водоснабдяването и хигиенните условия, социалната закрила и образованието.
Новата политика предвижда също така по-активно сътрудничество с частния сектор, което може да допринесе за дейности като контрола на безопасността на продуктите, обогатяването на храните с минерали и витамини и повишаването на осведомеността посредством социален маркетинг.

Последвайте канала на

1323 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
5544

2014.10.07 | 14:38

2
Еврейският съюз да се бори с мизерията и глада в Европа, безработицата и т.н., а не да помага на маймуните да се размножават!
?????????

2013.03.14 | 21:28

1
Много ми е интересно, как в Африка децата умират от глад и недохранване, а газят в нефт и диаманти? И как еврейте в Холандия им контролират ресурсите(особено диамантите) и ходят така облечени, все едно получават заплати и то от по 100 евро?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини