Великобритания приема наши работници от 2014 година

  • 14 март 2013 06:22

  • 1783
  • 0
Великобритания приема наши работници от 2014 година
©

Българите и румънците ще могат да работят без ограничения във Великобритания от 2014 година, а социалните реформи, които се подготвят, ще бъдат прилагани без дискриминация спрямо всички европейци, информира в. Монитор.

Това заяви вчера британският държавен министър Дейвид Лидингтън, който отговаря за Европа и НАТО, след срещата си с румънския външен министър Титус Корлъцян. Той каза още, че реформите, които ще ограничат достъпа до системата за социални помощи, няма да ограничават румънците. Лидингтън уточни, че всяка реформа, която британското правителство ще въведе, ще важи с еднаква сила за всички граждани в ЕС. „Категорично не стои въпрос да бъде индивидуализирана някоя националност или държава членка. Всяко правило трябва да бъде прилагано еднакво към всички”, посочи британският министър. Той коментира, че е нормално реформата на системата за социални помощи да цели по-строги правила за достъп не само за британците, но и за всички други граждани, които я ползват. Искам да работим заедно за да изясним всяко недоразумение за позицията на Великобритания относно свободното движение на работната сила. Това е важна тема, която поражда обясними притеснения, но смятам, че нашите отношения имат твърде висока стойност, за да си позволим този единствен аспект да ги направи проблемни, каза още министърът, цитиран от румънският вестник „Евениментул зилей”. Румънският външен министър Титус Корлъцян приветствал уверенията на Дейвид Лидингтън за отварянето на трудовия пазар.

Британският министър уточни, че цели както да подкрепи националната икономика с привличане на най-талантливите хора в света, включително от Румъния и България, така и иска да сложи край на нелегалната имиграция и злоупотребите със социалната система. Пред в. „Гъндъл” Лидингтън е заявил, че не разполага с официален документ, в който се изчислява броят на румънците и българите, които следва да се установят във Великобритания след 1 януари 2014 г. Британският министър отрече слуховете в международния печат, според които ще бъде въведена гаранция от хиляди лири, заплащана от румънските и българските имигранти, установили се във Великобритания. Лидингтън каза, че подобно нещо не се предвижда.

“Това е идея, която съществува от много време по отношение на населението извън ЕС и Европейската икономическа общност”, обясни той и уточни, че предложението визирало гражданите на Пакистан. Той допълни обаче, че спрямо населението на Европейския съюз въвеждането на гаранции би трябвало да е валидно за всички граждани на страните членки, включително за британците, които се връщат в страната след дълъг период от време.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1783 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини