Бяла Европа

  • 13 март 2013 09:29

  • 1390
  • 0
Бяла Европа
©

Властите във Франция са съсредоточили всички налични средства в разчистването на снега и в преодоляване на последствията от снежната стихия, предаде БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

В Шербур, департамент Манш, е изпратена тежка военна техника за разчистване на основната пътна магистрала, която свързва Нормандия с Париж. Повече от денонощие магистралата остана затворена за всички видове превозни средства.

По данни на властите, над 2000 автомобила са блокирани по затрупаните от сняг пътища в северозападната част на Франция, където са засегнати над 20 департамента. Над 80 хиляди семейства в засегнатите от снежната буря райони са без ток. От вчера напълно е спряно движението на скоростния влак "Евростар", който свързва Брюксел с Париж и Лондон.

Отслабване на снега се очаква през втората половина на деня, но това ще бъде съпроводено с рязко понижаване на температурата. По данни на "Метео Франс" през нощта температурите ще паднат с 14 градуса под сезонната норма, което може да превърне пътищата в ледени пързалки.

Стотици товарни автомобили са блокирани в многокилометрови колони в югоизточното графство Кент във Великобритания. Причина
за "тапите" е нарушеното движение на фериботите през протока Ла Манш към Франция и Белгия.

Продължаващите трети ден силни снегове и ниски температури са предизвикали пълен хаос в южната част на Англия. Най-силно са засегнати графствата Съсекс и Кент, както и островите Джързи и Гърнси в протока Ла Манш. Проблемите се усложняват допълнително поради факта, че заради традиционно меките зими в страната няма достатъчно снегопочистваща техника.

Дневните температури в Москва днес ще бъдат между минус 4 и минус 6 градуса в Москва и до минус 9 градуса в Подмосковието. Ще духа и силен вятър със скорост до 40 км/ч. Най-обилен снеговалеж в района на Москва се очаква в петък и събота, като дебелината на снежната покривка ще достигне 25 см. Такава дебелина на снега в средата на март се регистрира веднъж на 50 години.

Последвайте канала на

1390 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини