ЕП скочи на поправките в унгарската конституция

  • 12 март 2013 14:28

  • 1144
  • 0
ЕП скочи на поправките в унгарската конституция
©

Лидери на политическите групи в Европейския парламент настояват за проверка на най-новите поправки в унгарската конституция, които според критиците подкопават демокрацията и върховенството на закона, предаде АП.

Председателят на групата на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент Ги Верхофстат днес заяви, че Европейският съюз трябва да започне официално разследване и евентуално да санкционира Унгария, тъй като "правителството на премиера Виктор Орбан не желае да прилага европейските принципи и ценности". Групите на Зелените и на социалистите също осъдиха промените като застрашаващи демокрацията. Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП Жозеф ДолЖозеф Дол Жозеф Дол - френски политик, председател на групата на Европейската народна партия в Европейския заяви, че както изпълнителният орган на Евросъюза - Европейската комисия, така и Съветът на Европа, който следи за спазване на човешките права, трябва да проучат законовите изменения и да предложат промени, ако е необходимо.

Според критици гласуваните вчера поправки в конституцията дават в ръцете на правителството твърде много правомощия, върху които не може да се упражнява контрол.

Последвайте канала на

БТА
1144 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини