Участник в конклава: Изборът на папа е като посещение при зъболекар

  • 07 март 2013 14:13

  • 1306
  • 0
Участник в конклава: Изборът на папа е като посещение при зъболекар
©

Германският кардинал Паул Йозеф Кордес, който ще участва в конклава, сравни процедурата по избор на нов папа с посещение при зъболекар, пише газета.ру.

Надоявам се, че конклавът ще започне скоро и ще мине бързо. Бих определил начина на избирането на нов глава на католическата църква като посещение при стоматолог. Колкото по-бързо свърши, толкова по-добре, е заявил свещенослужителят пред локал.де. Самият той призна, че досега не е участвал в избор на водач на католическата църква и е посочил, че знае процедурата само от посредствени филми. Освен Кордес в конклава ще участват още петима негови сънародници.

Междувременно пресата във Федералната република съобщи, че организацията Snap от САЩ, обединяваща жертви на свещениците-педофили състави списък на 12 свещеници, прикривали свои перверзни колеги. Сред ятаците са 61-годишният ганайски кардинал Питър Кодво Апиа Турксън, назначен през 2009 г. за председател на папския съвет Справедливост и мир. В списъка присъства и премиерът на Бенедикт XVI Тарчизио Бертоне, за чиято оставка се бореха противниците на отреклия се папа. Назначаването на Бертоне предизвика възмущение, защото главата на католическите църква избира министрите си сред представителите на Светия престол в чужбина. Бертоне при назначаването си е заемал поста епископ на Генуа. В списъка фигурира и архиепископът на Ню Йорк Тимъти Долан. Според запознати и тримата могат да станат наместници на св. Петър.

Датата на конклава все още не е определена. Вчера официален представител на Ватикана обяви, че католиците вероятно ще имат нов духовен водач на 24 март, когато западната църква ще отбележи Цветница. Сикстинската капела, където се избира папата вече е затворена за туристи. В Рим са пристигнали 113 от 115-те кардинали.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1306 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини