Римокатолическата църква остана без водач (галерия)

  • 28 февруари 2013 21:04

  • 2336
  • 5
Римокатолическата църква остана без водач (галерия)
© Getty Images/Guliver

Папа Бенедикт Шестнайсети отпътува от Ватикана с хеликоптер и пристигна в извънградската папска резиденция в  Кастел Гандолфо, предадоха световните агенции.

В 20 ч. местно време (21 ч. българско време) приключи понтификата му и ще започне периодът на вакантния престол -  времето между смъртта (или оттеглянето) на папата и избора на негов наследник. В Кастел Гандолфо Бенедикт бе посрещнат от много вярващи.

Той ще прекара около два месеца в градчето, разположено в хълмиста местност на близо 30 километра южно от Рим, след което  ще се оттегли в манастир във Ватикана.

Излизайки на балкона на лятната резиденция на папите, Бенедикт Шестнайсети направи последната си публична поява като  глава на Римокатолическата църква. Той бе приветстван от хиляди  богомолци и местни жители. "Както знаете, днешният ден е различен от предишните. Аз ще  съм върховният първосвещеник на Католическата църква само до 8  ч. вечерта. След това ще съм просто поклонник, който започва  последния етап от своето поклонничество на тази земя", каза  Бенедикт Шестнайсети.

Бенедикт Шестнайсети изпрати и последното си послание в  Туитър като папа, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС. "Благодаря ви за вашата любов и подкрепа. Изпитвайте винаги радостта, която идва от поставянето на (Исус) Христос в центъра на вашия живот",  написа той.

Над половината от германците, около 52 процента, смятат, че  техният сънародник е свършил добра работа като глава на  Римокатолическата църква, показва ново проучване на общественото мнение, цитирано от ДПА. 23 процента от участниците в  допитването, проведено за телевизия Ен 24, определят представянето на Бенедикт Шестнайсети като много лошо. Около 78 процента от германците смятат, че Католическата църква се нуждае от реформи, включително от строги мерки срещу сексуалните  злоупотреби и от либерализиране на своята сексуална етика. Около една трета от германците са католици.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2336 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
e

2013.03.01 | 13:40

5
Наближава времето,когато "царството на звяра" на "отците"-попове и папи ще потъмнее !
Vancho

2013.03.01 | 13:40

4
Дреме ми на шмайзера. Защо ни занимават с този фашист. Кой го интересува?
Dilyan

2013.03.01 | 12:26

3
Edin gushter po malko :)
niki

2013.03.01 | 08:35

2
satanata se oblqkal s drehi na sve6tennik

2013.03.01 | 06:07

1
А родната червена роднинска секта, скоро ще остане без хамстер.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини