Холандия: Позицията ни за българското членство в Шенген остава непроменена

  • 18 февруари 2013 06:09

  • 2855
  • 5
Холандия: Позицията ни за българското членство в Шенген остава непроменена
©

Холандия не е смекчила позицията за влизането на България и Румъния в Шенген, пише в. Труд.

Пред изданието говорителят на министерството на правосъдието в Хага отрече страната му да е смекчила позициите си за влизането на двете най-нови членки на ЕС в зоната за свободно пътуване. "Нашата позиция остава непроменена", заяви Йохем ван Опстал пред вестник "Труд".

БНТ излъчи интервю с държавния секретар по сигурността и правосъдието Фред Теевен, цитирайки го, че има убеждението, че България е готова за членство в пространството без граничен контрол в рамките на Европейския съюз. Теевен говори след среща с вицепремиера и вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа в Хага, а изявлението му по-късно беше разпространено и от пресцентъра на МВР, припомня и "Медиапул".

МВР цитира Теевен, че "в лицето на вицепремиера Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа добих убеждението, че България е готова". "Това не е вярно", възрази обаче Ван Опстал. "Аз бях там, интервюто бе на холандски. Холандската позиция остава непроменена."

Позицията на холандското правителство трябва да бъде одобрена от парламента на страната, преди да бъде представена пред вътрешните министри на ЕС през март, чието решение за разширяване на шенгенската зона трябва да бъде взето с единодушие. Засега парламентът още не се е произнесъл. Говорителят допусна, че то "може да е тема" на следващия Съвет на министрите на вътрешните работи в Брюксел на 7 март, но е рано да се говори за решения. "Може да има разговори и Холандия иска да бъде подготвена", допълни той.

"Труд" съобщи още, че се е сдобил с писмо на холандския външен министър Франс Тимерманс, в което той информира депутатите за последния доклад на комисията за Румъния. Отбелязва се, че според него тя има частичен напредък, но остават сериозни проблеми с независимостта на съдиите и отговорността на депутати и министри за корупция.

За България в писмото има само едно изречение – че следващият доклад на Европейската комисия за страната е насрочен за декември тази година. Няма никакви предложения по кандидатурите на двете страни за Шенген.


България и Румъния си бяха поставили за цел да станат част от Шенген през март 2011 г., като оттогава процесът се отлагаше нееднократно заради ветото на някои от страните от ЕС, които не са уверени, че двете най-нови членки ще се справят със задачата да пазят външните граници.
Холандия е държавата, която най-вече се противопоставя на българското и румънското членство в пространството без граничен контрол. Към холандския скептицизъм се присъединиха и други страни от ЕС след летните мониторингови доклади на Европейската комисия, които на практика не влизат в критериите за Шенген, но се следят от някои държави членки и по тази тема.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2855 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Гьоре Евгин

2018.04.25 | 23:58

5
Момчето Цв.Цв.е родено в София,ама е турлак от с.Шума,Годечко.Турлаците са българи от Годеч и Трън до Ниш включително.Това са хора с разклатено българско самосъзнание.В Сърбия са по-големи сърби от сърбите,а в България по-българи от северняците ни.Както помаците са по-големи

2014.12.08 | 09:30

4
ВСИЧКИ ГЕРБАВИ ДЕПУТАТИ ИЗПРИЩЕНИ ОТ ПАНИЧЕСКИ СТРАХ СА ПЛЪПНАЛИ ПО ФОРУМИ И САЙТОВЕ ДА ПИШАТ В ПОДКРЕПА НА СМЕШНАТА СИ ПАРТИЯ ГЕРБ-ГРОБ И В ПОДКРЕПА НА МУТРАТА БУДА ,АМА ВЕЧЕ Е КЪСНО ДРУГАРИ ГЕРБАВИ КРАДЦИ И ПРОДАЖНИЦИ ,МАНДАЛОТО ХЛОПНА И НАРОДА ВИ КАЗА БАСТА

2013.02.19 | 05:05

3
МВР цитира Теевен, че "в лицето на вицепремиера Цветан Цветанов добих убеждението, че България е готова". "Това не е вярно", възрази обаче Ван Опстал. "Аз бях там, интервюто бе на холандски. Холандската позиция остава непроменена." POREDNATA LAJA NA CVETANOV I ET GROB .DO KOGA BALGARI SHTE GI TARPIN DANI LAJAT ?

2013.02.19 | 05:05

2
БРАВО ДРУГАРЮ! ТИ СИ ЧЕСТЕН КОМУНИСТ!
haho

2013.02.19 | 05:05

1
вие сте егати глупаците,не виждате че досега само са ни ограбвали. Бойко Борисов трябва да му благодарите че направи нещо за тази страна.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини