Оттеглянето на папата взриви Туитър

  • 11 февруари 2013 21:06

  • 1587
  • 0
Оттеглянето на папата взриви Туитър
© Getty Images/Guliver

Историческото решение на папа Бенедикт Шестнайсети да се оттегли от престола взриви Туитър. Новината, която папата съобщи лично днес на латински език пред Колегията на кардиналите, се разпространи светкавично по света, включително по интернет, предаде ИТАР-ТАСС.

Милиони хора на различни езици коментираха оттеглянето в микроблога Туитър и интернет като цяло, като виртуалното общество прие преобладаващо доброжелателно избора на папата. "Свръхсъвременна стъпка от страна на папа традиционалист", "Пример, достоен за подражание", "Проява на отговорност", "Доброволен жест, призван да промени Църквата" гласяха някои коментари в мрежата.

Одобрение за решението на Бенедикт Шестнайсети изразиха както видни политици, така и висши представители на Църквата, които определиха оттеглянето на Светия отец като смела стъпка. Дълбоко уважавам решението на Бенедикт Шестнайсети и съм убеден, че то е продиктувано от желанието му да работи докрай за благото на Църквата, заяви италианският премиер Марио МонтиМарио Монти Марио Монти – италиански политик и икономист. Роден на 19 март 1943 г. във Варезе, северна. Бившият премиер Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29 изрази възхищение от отговорния и благороден жест на папата.

Пресслужбата на Ватикана опроверга предположенията, че Бенедикт Шестнайсети е много болен. Самият папа обясни причината за оставката си с умората и напредналата си възраст - на 16 април той навършва 86 години. Най-новото съобщение на папата в Туитър, където от декември миналата година той има собствен акаунт, е от 10 февруари и гласи: "Трябва да се уповаваме на силата на Божията милост. Всички сме грешници, но Неговата благодат ни преобразява и обновява".

Акаунтът на папата е на девет езика и се чете от 2 706 000 души от цял свят. Журналистка от италианската информационна агенция АНСА първа чула и разпространила важното и абсолютно неочаквано изказване на папата, благодарение на познанията си по латински език. Кореспондентката ни във Ватикана Джована Кири слушала изказването на папата пред консистория. В един момент той престанал да говори за колегията и журналистката ни разбрала, че казва, че е уморен, подложен на твърде голямо напрежение и смята да спре, разказа пред АФП главният редактор на Анса Луиджи Конту. След като говорителят на Ватикана потвърдил новината, тя била съобщена от АНСА и подета от агенциите по света. Това е реванш на културата при подготовката на бъдещи журналисти, отбеляза със задоволство Конту.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1587 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини