Гръцкият въздух е опасно замърсен

  • 05 февруари 2013 09:09

  • 823
  • 0
Гръцкият въздух е опасно замърсен
© Getty Images/Guliver

Гръцкото министерство на околната среда, енергетиката и климатичните промени предупреждава, че въздухът в страната е опасно замърсен и вреден за здравето, като препоръчва на хора с респираторни и сърдечни проблеми да избягват разходките на открито, предаде радио Sky, цитирани от inews.

Ведомството е разпространило съобщение на базата на измервания, които показвали, че натрупаните в атмосферата вредни частици са над допустимите норми.

На хора с респираторни и сърдечни заболявания и чувствителни на атмосферното замърсяване, а също и на деца, се препоръчва да избягват разходките на открито и да стоят в затворени помещения, нямащи достъп до вредните за здравето частици.

В края на декември властите в южната съседка обявиха, че нивото на замърсяване на въздуха се е увеличило три пъти заради използването на дърва за отопление след повишаването на цените на нафтата. Въздухът е станал невъзможен за дишане в основните гръцки градове заради използването на камини, които седмици преди началото на зимата вече работеха с пълна мощност.

Увеличаването на цената на нафтата за отопление стимулира използването на дърва за огрев и утрои нивото на атмосферното замърсяване, в резултат на което концентрацията на серен диоксид и въглероден оксид в Атина достигна 150 микрограма на кубически метър, особено в северната и източната част на столицата, според данни на министерството на околната среда.

Максималното допустимо ниво е 50 микрограма на кубически метър, допълва БТА.

Последвайте канала на

823 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини