Отложиха решението за екстрадирането на Асандж в Швеция

  • 13 юли 2011 19:59

  • 1031
  • 0
Отложиха решението за екстрадирането на Асандж в Швеция
© gettyimages

Вчера Висшият съд в Лондон започна да разглежда жалбата на Асандж срещу решението на британските власти да бъде екстрадиран в Швеция, за да бъде съден по обвинения в изнасилване и сексуални посегателства, отправени от две млади шведки, предаде Франс прес.

Адвокатите на Асандж дадоха да се разбере, че са готови за дълга съдебна борба срещу екстрадирането, ако се наложи и във Върховния съд на Великобритания.

Асандж бе задържан във Великобритания през декември и е под домашен арест в къща в провинцията.

Един от адвокатите на Асандж, Бен Емерсън, заяви, че заповедта за арест, издадена срещу клиента му в Швеция миналата година, е невалидна, тъй като не съдържа точно описание на действията, в които е обвинен.

Друг приведен от защитата аргумент бе, че Швеция иска Джулиан Асандж да бъде екстрадиран не за да бъде съден, а за да бъде придвижено разследването срещу него. Емерсън наблегна и на факта, че Асандж е правил секс с двете шведки по взаимно съгласие.

Дефиницията за изнасилване е много по-широка в Швеция, отколкото в повечето от останалите страни, включително Великобритания, и в резултат скандинавската държава е на първо място в Европа по брой подадени жалби.

Последвайте канала на

БТА
1031 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини