Белгийският премиер с още един мандат?

  • 13 юли 2011 12:10

  • 762
  • 0
Белгийският премиер с още един мандат?
© gettyimages

Това е прогнозата на в. "Либр Белжик" по повод последното развитие в политическата криза на страната.


Снощи мандатоносителят за съставянето на следващия кабинет Елио Ди РупоЕлио Ди Рупо Eлио Ди Рупо – белгийски политик и премиер на страната от 5 декември 2011 г. Елио Ди Рупо е претърпя пореден провал. Ди Рупо, който получи мандат от краля за консултации с политическите партии, отново се срещна с представителя на Християндемократи и фламандци Уотер Беке, чийто член е Льотерм, за да го убеди да подкрепи предложената политическа програма. Дни по-рано Беке заяви, че може да подкрепи предложенията на Ди Рупо, стига на масата за преговори да присъства и победителят от парламентарните избори на 13 юни м.г. - Нов фламандски алианс /НФА/.

Председателят на НФА Барт де Вейвер излъчи противоречиви сигнали в последните дни, след като в края на миналата седмица първо категорично отхвърли програмата на Ди Рупо, а след това, изглежда под силния натиск на общественото мнение, заяви готовност да преговаря, "ако програмата бъде изцяло пренаписана". Позицията, че програмата има нужда от пълна промяна, бе повторена снощи и от Беке. Ди Рупо коментира, че така и не разбира какво да поправи в своето предложение, още повече, че то бе подкрепено от всички останали политически сили, както и от средите на франкофоните и на фламандците.
Очаква се днес или до края на седмицата Ди Рупо отново да бъде приет от крал Алберт II , на когото в петък съобщи желанието си да се оттегли от мисията. Кралят все още не е обявил своето решение. То може да бъде в три посоки - продължаване на мисията на Ди Рупо, връчването на мандата на друг лидер, или насрочването на нови избори.

Според последните изявления на Льотерм, той е в готовност да продължи работа и очаква до септември временното правителство да получи повече правомощия от Федералния парламент, за да бъде в състояние да предприеме належащите реформи, без които в средносрочен план финансовите експерти очакват Белгия да се доближи до ситуация, сходна с процесите в Италия.

Последвайте канала на

БТА
762 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини