Мартин Шулц: ЕС да спаси бедните

  • 28 януари 2013 21:40

  • 1051
  • 0
Мартин Шулц: ЕС да спаси бедните
© Getty Images/Guliver

Председателят на Европейския парламент Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден призова ЕС да приеме бюджет, целящ ускорено икономическо развитие. Целта му трябвало да бъде спасяване на бедните от „катастрофалните неравенства, предизвикани от икономическата криза”.

„Социалното неравенство в Европа в момента е катастрофално. ЕП няма да приеме бюджет, който не е съобразен с политиката за растеж. Икономическият спад предизвиква нива на младежка безработица, каквито не сме виждали преди и увеличава разликата между финансово силните и финансово слабите държави-членки”, заяви Шулц по време на посещение в Испания.

Междувременно стана ясно, че вероятността някоя страна да бъде принудена да напусне еврозоната силно е намаляла от средата на миналата година. Това предаде Ройтерс, цитирайки оповестено днес изследване.

Според анкета сред 956 инвеститори, проведена от компанията Сентикс, едва 17,2 на сто от участниците в проучването очакват една или повече държави да напуснат еврозоната през идните 12 месеца. За сравнение, през декември 2012 г. този показател бе на ниво 25%, а през юли достигна пик от 73%.

"Разпадането на еврозоната вече почти не стои на дневен ред", посочват в заключение от Сентикс.

От началото на годината Европейската централна банка представи план за изкупуване на облигации за силно задлъжнели страни от валутния съюз, а Гърция успешно приключи операция по обратно изкупуване на дългови книжа. Тези процеси успокоиха напрежението на финансовите пазари и дадоха повод на някои лидери да заявят, че най-лошото вече е минало, отбелязва още Ройтерс.

Последвайте канала на

1051 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини